De hit Moneygrabber betekende voor de Amerikaanse soulsters Fitz & The Tantrums de definitieve doorbraak. “Ieder nummer moet in onze ogen een potentiële single zijn.”

Het is snel gegaan met de muzikale carrière van Michael Fitzpatrick. Bij toeval tikte hij een orgel op de kop, niet wetende dat het zijn leven voorgoed zou veranderen. Fitzpatrick bleek talent te hebben en schreef hit na hit.

Fitzpatrick: “Via-via kwam ik daarna in contact met zangeres Noelle. Vijf telefoontjes later had ik een hele band om me heen. Fitz and The Tantrums was een feit.” Het zestal brengt nu debuutplaat Pickin’ Up The Pieces uit, ook in Europa.

In de thuisstudio van Fitzpatrick is de plaat zorgvuldig opgenomen. “Het was fijn om zelf de tijd te kunnen indelen; er staat thuis totaal geen druk op je. Bovendien werkt de huiselijke, vertrouwde sfeer erg kalmerend.”

Opvolger

Het album is de opvolger van de succesvolle EP Songs For A Breakup, Vol. 1 en is in feite een echte Volume 2: ook dit album gaat over gebroken harten en beëindigde relaties uit het leven van Fritzpatrick.

“Behalve het politiek getinte Mr President, zing ik vooral over verloren liefde, slechte relaties en alleen achterblijven. Moneygrabber gaat bijvoorbeeld over een echte golddigger: iemand die er plots met je geld vandoor gaat.”

Logisch

Ironisch gezien is dat juist de single die voor Fitz and the Tantrums de doorbraak betekende, en geld ging opleveren. Het was voor de band een logische keuze om Moneygrabber als single uit te brengen.

“Al vanaf de eerste keer dat we het live speelden, in de kleinste kroegen, zorgde dit nummer voor de beste respons. Het is leuk om te zien dat dit nu nog steeds het meest dansbare moment uit onze set is.”

Hits

Maar Pickin’ Up The Pieces bevat nog veel meer hits volgens Fitzpatrick. “Dat was het enige criterium dat we stelden aan onze nummers: het moeten singles zijn. Dat is goed gelukt: ieder nummer staat op zichzelf en heeft hitpotentie.”

Het belangrijkste onderdeel van het fulltime muzikant zijn is voor Fitzpatrick optreden. “Reizen en mensen ontmoeten is super, maar mijn hoogtepunten zijn altijd shows en mensen zien die meezingen met je muziek.”

Bandlid

De shows van Fitz and The Tantrums zitten vol energie, interactie en plezier. “Wij zien het publiek als zevende bandlid en betrekken ze echt met de show. Zelfs als ze de nummers niet kennen gaan ze uit hun dak. Geweldig.”

Fitzpatrick kan niet vertellen waar hij het meest naar uitkijkt. “Iedere dag is een nieuw prachtig avontuur. We komen op nieuwe plekken en bereiken zo meer mensen met onze muziek. Meer kan ik niet wensen”

Fitz and The Tantrums speelt op 7 mei in Paradiso, Amsterdam.