AMSTERDAM - De Engelse indierockband Frankie & The Heartstrings treedt begin mei vier keer op in Nederland. Het in maart uitgebrachte debuutalbum Hunger is ze alvast vooruitgesneld. “We voelden een bepaald verlangen”, zegt frontman Frankie tegen NU.nl. “Daar komt het woord Hunger vandaan.”

Het album werd geproduceerd door Edwyn Collins in Londen, maar Frankie & The Heartstrings opereert vanuit Sunderland. Daar organiseerde zanger Frankie Francis lange tijd concerten en clubavonden in een pub. “The White Room is een soort toevluchtsoord voor gelijkgezinden”, vertelt hij.

“Daar ontstond het idee om een band te beginnen tijdens een door mij bedachte ‘Calypso-avond’; eigenlijk heb ik gewoon muzikanten de bar ingelokt en dronken gevoerd om vervolgens een band met ze te beginnen.”

Frankie heeft duidelijk ideeën over de functie van bands. “Als ik geld betaal om een band te zien, wil ik dat ze me omver blazen. Er moeten geen grenzen zijn. Ik wil vermaakt worden, ik wil het onverwachte kunnen verwachten. De frontman moet optreden als bemiddelaar tussen band en publiek.”

Hij heeft een hekel aan bands die “cool proberen te doen”. “Het publiek wil op dezelfde golflengte zitten als de band”, denkt hij. “Daarom moet de frontman tussen die twee in staan.”

Tussenpersoon

Jim Morrison, zanger van The Doors, was volgens Francis zo’n tussenpersoon. “Ik ontdekte The Doors op mijn vijftiende, Jim Morrison was van een andere planeet. Zoals hij zichzelf presenteerde... je wist nooit wat er ging gebeuren.”

“Toen ik ouder werd, maakten ook mensen als Iggy Pop, Morrissey en Jarvis Cocker indruk. Zij zijn allemaal uniek.” En dat is waar het volgens Frankie om gaat: eigenheid. “Zolang je jezelf bent, kan er weinig fout gaan."


Frankie & The Heartstrings speelt op 4 mei in Rotown, Rotterdam,op 5 mei op Bevrijdingspop, Haarlem, op 6 mei in Paradiso, Amsterdam en op 7 mei in Ekko, Utrecht.