AMSTERDAM - Dj- en producerstrio Kraak & Smaak brengt deze maand het derde studioalbum Electric Hustle uit. Ditmaal neigen Oscar de Jong, Mark Kneppers en Wim Plug naar een meer elektronisch geluid dan op de vorige albums. “De plaat gaat verder waar de vorige is gestopt”, leggen ze uit aan NU.nl.

De internationale doorbraak van Kraak & Smaak ging gepaard met het succes van de funky single Squeeze Me. Tot in de Verenigde Staten werd het trio geprezen om hun nostalgische, funky en vooral dansbare nummers. Electric Hustle gaat nog een stap verder.

“We zijn blijven voortborduren op de vorige twee albums, waardoor het vertrouwde Kraak & Smaak-geluid is gebleven. Het is een echte ontwikkeling”, vertelt Oscar de Jong. “Het zijn wel meer gestructureerde liedjes geworden, met een logische opbouw.”

De titel verraadt een omschakeling. “Ons tweede album was zo breed georiënteerd dat we daarna eigenlijk alle kanten op konden. We hebben er voor gekozen om de elektronische kant wat meer op te gaan en ook ons imago als dj’s meer uit te bouwen.”

Lijst

Op het nieuwe album werkte Kraak & Smaak samen met grote internationale artiesten. Lee Fields, Romanthony, John Turrel en Fred Wesley, de trombonist van James Brown. “De lijst was eigenlijk groter, maar niet iedereen heeft gereageerd”, lacht Kneppers.

Grenzen worden moeiteloos overschreden op Electric Hustle. “Tegenwoordig is het makkelijk om met gastartiesten te werken. Iedereen heeft zijn eigen studio, je kunt direct ideeën doorsturen en uitwisselen. Het enige nadeel is dat de verschillende studio’s soms naast elkaar heel verschillend klinken.”

Samenwerkingen

Maar niet alle samenwerkingen waren even succesvol. Kneppers: “We hadden wat nummers met Aloe Blacc opgenomen, maar het resultaat was niet goed genoeg.” De Jong: “Het is een grote naam, maar het nummer paste totaal niet op deze plaat. We hebben het dus maar weggelaten.”

Dat het buitenland zoveel interesse toont in Kraak & Smaak is niet heel raar. De Jong: “Na Squeeze Me is het vooral in Amerika snel gegaan: commercials, tv-shows en talloze remixen. Nu zijn we ook enorm populair in Oost-Europa, geen idee hoe we daar terecht zijn gekomen.”

Strijd

Plug: “We balen wel dat het in Engeland zo moeilijk is om door te breken. We hebben op Glastonbury gestaan, maar door de enorme concurrentie word je daarna vergeten. Het zou fantastisch zijn daar dit jaar weer te staan, maar het is altijd een enorme strijd om een plekje.”

De nuchtere heren van Kraak & Smaak kiezen echter niet voor een uitgekiende strategie. “We doen gewoons ons best en zien dan wel waar het schip strandt. We gaan ons nu niet opeens focussen op een specifiek land of festival. Oost-Europa is ook vanzelf gegaan, dus dat geeft goede hoop.”
 

Kraak & Smaak speelt op 28 april in Melkweg (albumrelease - Amsterdam), 13 mei in Burgerweeshuis in Deventer, 14 mei in W2 in Den Bosch, in 20 mei in Bibelot in Dordrecht, 21 mei in Tivoli de Helling in Utrecht, 27 mei in Luxor Live in Arnhem en 28 mei in Hedon en Zwolle.