AMSTERDAM – Op het debuutalbum Mirrorwriting van Jamie Woon staan zijn angsten centraal. “Die komen voort uit ongemak”, vertelt Woon aan NU.nl. “Er is altijd een stemmetje in mijn hoofd dat me vertelt dat ik niet cool ben.”

Jarenlang speelde de Engelse muzikant/producer Jamie Woon, die naar dezelfde school ging als Amy Winehouse en Adele, op open podium avonden in zijn woonplaats Londen. De BRIT School bracht al veel bekende artiesten voort. Naast Amy en Adele kreeg bijvoorbeeld ook Katie Melua les op de Londense middelbare school.

Jamie Woon (28), zoon van een Maleisisch-Chinese vader en een Schotse moeder, legde er de basis voor wat nu een serieuze carrière is. Met als voorlopige hoogtepunt zijn eerste album Mirrorwriting, waarop R&B, soul en dubstep gecombineerd worden.

Woon vertelt in de video (onder) dat hij zijn geld lange tijd verdiende met akoestische optredens en het verkopen van zelfgebrande cd’s. In 2006 voegde hij een loopstation toe aan zijn live-instrumentarium en zette zo zijn eerste stappen op het gebied van de elektronica.

“De drang om een plaat te maken nam na verloop van tijd toe”, blikt de Londenaar terug. “Ik ben een geduldig iemand. Ik heb altijd in mezelf geloofd en ben er steeds van overtuigd geweest dat ik op een dag een album zou uitbrengen.”

“Ik schrijf al mijn nummers op de akoestische gitaar, maar dat is ook weer het eerste wat verdwijnt als ik op de computer aan de slag ga. Daarvoor in de plaats komen andere geluiden die me interesseren.”

Ontdekken

Woons angsten overheersen op Mirrorwriting. De plaattitel verwijst naar het proces van zelfreflectie. “Ik stap op het album als het ware uit mijn eigen lichaam en probeer te ontdekken wat mijn grenzen als zanger en muzikant zijn.”

Woon zou het liefst resoluut afrekenen met de angsten die op Mirrorwriting voorbij komen. “Ik streef naar Verlichting, ik wil mijn ego laten sterven”, zegt hij met gevoel voor dramatiek. Om er lachend aan toe te voegen: “Over zulke dingen schrijf ik gewoon graag.”