AMSTERDAM – Golden Earring viert zijn vijftigste verjaardag. “Een halve eeuw! Als je het zo zegt, is het verschrikkelijk”, zegt George Kooymans tegen NU.nl. “Het is wonderbaarlijk dat wij nog steeds bij elkaar zijn, terwijl zo veel andere bands allang uit elkaar zijn gegaan.”

“Wij kunnen elkaar na al die jaren nog steeds motiveren en inspireren”, aldus Kooymans. “Dat is onze drijfveer. Nieuwe wegen blijven ontdekken om jezelf te verbeteren. Als band en als mens. Dat is wat het leven interessant maakt.”

“Er is bijvoorbeeld ook nooit sprake van geweest om solo te gaan. We hebben allemaal onze eigen projecten naast de band, maar Golden Earring blijft de basis. Ons honk. Natuurlijk hebben wij ook momenten gehad waarop het minder lekker liep. Ego’s en dronkemansruzies."

“Als je dat station passeert, leer je te koesteren wat je hebt en het te waarderen. Als het een oubollige zooi wordt en je op een gegeven moment van elkaar denkt: wat een stelletje saaie, ongeïnspireerde gasten, dan weet je dat het boek gesloten is. Dat is bij ons niet zo.”

Album

Dat de bandleden elkaar blijven inspireren, blijkt ook uit het feit dat er een nieuw album op de planning staat. Naar alle waarschijnlijkheid zal de plaat eind 2011 of begin 2012 verschijnen. “Tot nu toe zijn er veertien nummers, maar dat kunnen er best nog meer worden.”

“In 2003 brachten we voor het laatst iets nieuws uit, dus het werken aan het nieuwe album is voor ons boeiend en spannend. We gaan wat dingen anders doen. Meestal nemen we in mijn studio op. Nu gaan we in juli naar Londen, waar we ook alweer een tijdje niet geweest zijn, om met een nieuwe producer alles op te nemen.”

Toetsenist

Voor het nieuwe album krijgt de band versterking van toetsenist Jan Rooymans, die eerder speelde met onder andere Van Velzen en André van Duin. “We willen de plaat zo veel mogelijk live opnemen. Om die reden hebben we Jan Rooymans erbij gevraagd. Uiteindelijk dachten we: te gek om hem ook de liveshows mee te laten spelen.”

“Ik denk dat mensen het verrassend zullen vinden, maar je hebt daar zelf niet altijd kijk op. Soms denk je dat iets typisch Golden Earring is en snappen anderen er niks van. We zullen niet ineens een Philip Glass-achtige show neer gaan zetten”, zegt hij lachend.

Langetermijnplanning

“We hebben geen waanzinnige langetermijnplanning. Als je jong bent, doe je dat misschien. Als je wat ouder wordt, bekijk je dat gewoon van tijd tot tijd. Ik kijk uit naar het werken aan het nieuwe album, maar ik verheug me ook op de concerten”, zegt Kooymans hoorbaar enthousiast.

“In die shows spelen we onze hits, maar ook nummers die we al een tijd niet gespeeld hebben en nummers van het nieuwe album. Ik vind het kicken om weer de bühne op te stappen.” Dat gevoel leeft bij de hele band, meent hij. “We hebben er nog steeds ongelofelijk veel plezier in.”


Golden Earring staat op 27 april in de Heineken Music Hall in Amsterdam, op 13 mei in 013 in Tilburg en op 4 juni op Royal Beach Concert op Scheveningen. Klik hier voor overige concertdata.