AMSTERDAM - De doorbraak van indierockband Smith Westerns uit Chicago lijkt een feit. In januari verscheen tweede album Dye It Blonde in de VS – de Benelux moest wachten tot 11 april – en sindsdien was de band maar drie weken thuis. Zelf blijven ze er nuchter onder. “Het is niet dat we ons nu verheugen op een gigantische doorbraak of zo”, aldus zanger/gitarist Cullen Omori.

Cullen vormt samen met zijn broer Cameron en gitarist Max Kakacek het hart van Smith Westerns. Op het podium worden ze bijgestaan door een toetsenist en een drummer.

“We hebben in Europa getoerd met MGMT”, vertelt Cullen over het laatste half jaar. “Na de release van Dye It Blonde hebben we zes weken Amerika gedaan, daarna South By South West en vervolgens een tour met The Vaccines in de UK.”

Volgens Cullen is Smith Westerns een van de weinige bands die uit Chicago wegkomt. “Het is geen cultureel knooppunt zoals L.A. of New York dat is. Er hangt een hele conservatieve sfeer. Veel bands, voornamelijk punkbands, komen nooit de stad uit.”

Nog geen 21

Omdat ze nog geen 21 zijn, konden en kunnen de bandleden geen shows in clubs bezoeken. Ze moesten het doen met huisfeestjes. “Daarom hebben we nooit mensen kunnen ontmoeten die iets betekenen in de muziekscene van Chicago, als die er al is”, verzucht Cullen.

Het grote verschil tussen het titelloze debuutalbum uit 2009 en Dye It Blonde is de productie.

Cullen: “We kunnen creëren wat we willen horen. We hebben eindelijk een plaat gemaakt waarop al onze invloeden samenkomen. Toeren met bands als MGMT en Belle & Sebastian heeft daar zeker bij geholpen.” Het voorschot van hun platenlabel was ook bijzonder van nut, voegt Max toe. “Dat dwong ons om geen genoegen te nemen met de middelmaat.”