AMSTERDAM - Twee belangrijke thema’s op North And South, het nieuwe album van Milow, zijn de politieke situatie in België en het overlijden van zijn vader in 2008. Zaken die hem na aan het hart gaan. “Ik vond het niet meer dan eerlijk om ook een keer mezelf onder de loep te nemen”, zegt hij tegen NU.nl.

Milow, echte naam Jonathan Vandenbroeck (29), debuteerde in 2006 met The Bigger Picture. In 2008 werd opvolger Coming Of Age uitgebracht en brak Milow definitief bij het grote publiek door met zijn cover van Ayo Technology, origineel van 50 Cent en Justin Timberlake, van zijn derde, titelloze album.

Op de nieuwe plaat North And South staat een nummer, The Kingdom, dat expliciet over de politieke situatie in België gaat (er is sinds de verkiezingen in juni 2010 nog steeds geen nieuwe regering gevormd).

“Wat mij als songwriter interesseert,” vertelt Milow, “is de symboliek achter wat er in België gebeurt: dat iets wat je als vanzelfsprekend ervaart – en waarvan je denkt dat het er altijd zal zijn – ineens wegvalt.”

Het meest veelzeggende voorbeeld dat Milow hiervan geeft, is het overlijden van zijn vader in 2008, bezongen in twee nummers: Son en KGB. “Ik probeer via een persoonlijk gegeven een brug te slaan naar een universeel thema: de complexe band tussen vader en zoon."

"Ik heb al vaak geschreven over opgroeien en hoe het is om keuzes te maken en compromissen te sluiten. De veranderde band tussen kinderen en hun ouders is daar nauw mee verbonden.”

Nadenken

North And South begint met Son en eindigt met KGB. “Zo wil ik aangeven dat er een zwart randje zit aan de grote successen van de laatste jaren”, legt Milow uit. “Na 2008 heb ik me volledig op de muziek gestort; ik wilde veel om handen hebben om maar niet te hoeven nadenken over mijn vader."

"De realiteit is dat ik meer mensen zal verliezen de komende jaren – dat hangt samen met het leven. De meeste mensen kennen wel iemand die ze veel te vroeg hebben verloren. Hopelijk herkennen zij zich in een aantal nummers.”


Milow is op 23 april te zien in Paard van Troje in Den Haag, 25 april in Effenaar in Eindhoven, 26 april in Paradiso in Amsterdam, 1 mei in Tivoli in Utrecht, 2 mei in Luxor Live in Arnhem en op 3 mei in Oosterpoort in Groningen.