AMSTERDAM – Het Dordtse duo Death Letters reisde in maart naar Austin, Texas om te spelen op het fameuze showcase festival South By South West. NU.nl blikt met Jordi “Duende” Ariza Lora en Victor Brandt terug op hun Amerikaanse avontuur aan de hand van zelfgemaakte video-opnames.

“Ik kan me niet voorstellen dat zoiets in Nederland of Europa zou kunnen plaatsvinden”, zegt Duende. Death Letters was vorig jaar september ook al in Austin: het tweede album Post-Historic, uitgekomen op 15 april, is er opgenomen. Belangrijkste partner-in-crime was producer Chris “Frenchie” Smith, inmiddels een goede vriend van de band.

Op South By South West (SXSW) speelde Death Letters drie shows: een in de Easy Tiger Patio, een in de tuin van tacobar Güero’s en een op de Dutch Impact Party. Alle optredens komen in onderstaande video voorbij.

“Tijdens de eerste show stond Frenchie vooraan helemaal uit zijn plaat te gaan”, vertelt zanger/gitarist Duende. “Hij hoorde de nummers die op Post-Historic staan voor het eerst tot leven komen. Na het optreden vroeg iedereen naar cd’tjes.”

De tweede show was op een feestje georganiseerd door diezelfde Frenchie. Drummer Victor: “We speelden in een tuin onder de bomen. Eigenlijk alle SXSW-optredens zijn op hele kleine podia.”

Duende kan zich niet voorstellen dat een soortgelijk festival ooit in Nederland of Europa georganiseerd zal worden. “2200 bands: dat is écht veel op vier, vijf dagen.”

Sneeuwen

Vanuit Austin vloog de band naar Chicago en reide van daaruit naar het nog noordelijker gelegen Minneapolis. “In Austin was het 35 graden,” lacht Victor, “in Minneapolis was het -12 en begon het keihard te sneeuwen. Dat was bizar.”

De beste show van hun Amerikaanse trip vond volgens het duo daar plaats. In de video vertelt Duende uitgebreid over deze “legendarische” avond met bloederige afloop.