AMSTERDAM - Rihanna heeft muziekgeschiedenis geschreven in de Verenigde Staten. De nieuwste single van de zangeres, S&M, verovert deze week de toppositie in de Billboard Hot 100. Rihanna scoort daarmee haar tiende nummer 1-hit in nog geen vijf jaar tijd.

Rihanna voerde de Amerikaanse hitlijst in mei 2006 voor het eerst aan met het nummer SOS. Vier jaar, elf maanden en twee weken later staat de 23-jarige zangeres voor de tiende keer aan kop, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Dat is een record, nooit eerder scoorde een artiest in zo'n korte tijd tien nummer 1-hits.

Het record stond tot deze week op naam van Mariah Carey, die in de jaren negentig vijf jaar en bijna vier maanden nodig had om de toppositie tien keer te bekleden.

Jongste artiest

Rihanna is bovendien de jongste artiest ooit die tien nummer 1-hits scoort in de Amerikaanse lijst. Ook dat record was tot voor kort in handen van Carey, zij was destijds 25.

Slechts negen artiesten wisten tien keer de nummer 1 in de Billboard Hot 100 te veroveren. Dit waren naast Rihanna en Carey, Madonna, Whitney Houston, Janet Jackson, The Beatles, Michael Jackson, Stevie Wonder en The Supremes.