AMSTERDAM - Mijn Huis heet het derde album van de Belgische Eva de Roovere en is haar meest persoonlijke album tot nu toe. Het bevat zowel Nederlands- als Franstalige nummers. "Ik heb mijzelf nog nooit zo blootgegeven", zegt de zangeres tegen NU.nl.

In Nederland maakte de zangeres in 2009 nog furore door met Diggy Dex samen te werken op Slaap Lekker (Fantastig Toch), maar eigenlijk is ze sinds haar debuutplaat De Jager niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap.

“Ik had eigenlijk nooit durven dromen dat het in Nederland zo snel goed zou komen. Ik won hier in 1999 het Leids Cabaret Festival en dacht dat mensen mij vooral daarvan zouden kennen. Maar met cabaret doe ik niets meer. Misschien een grapje tussen de nummers door af en toe, haha!”

Voor haar nieuwe album wilde De Roovere terug naar de basis. Alle nummers zijn kleine liedjes, veelal geschreven met slechts begeleiding op de piano. “Het album wordt ingeleid door Ik Ga Op Reis, dat het idee eigenlijk uitlegt. De muziek is een reis door mijn gedachten. Langs alles wat mij bezighoudt."

Ongemakkelijk

Mijn Huis heeft vooral dankzij diverse samenwerkingen een Nederlands tintje. Zo schreef Spinvis nagenoeg alle arrangementen en staat er een duet met Thé Lau van The Scene op. “Ik ben zo fan van Spinvis en The Scene. Best ongemakkelijk om daar dan ineens mee te werken.”

“Eigenlijk was het de bedoeling dat Spinvis maar op een paar nummers zou meedoen. Ik ben gewoon eens na een show op hem afgestapt om te vragen of hij me met een aantal ideetjes wilde helpen. Dat wilde hij gelukkig en uiteindelijk is hij heel belangrijk geweest voor het album.”

Engels

Op het album staan liedjes in zowel de Franse als de Nederlandse taal, wat voor De Roovere niet meer dan logisch is. “Ik schrijf muziek in het Nederlands, Frans en Engels. Logisch dus dat ik op het album in verschillende talen zing.”

Behalve in het Engels dus, want dat gaat nog net een stapje te ver. “Haha, eigenlijk had er ook een liedje in het Engels op moeten staan, maar dat durf ik nog niet aan. In de toekomst ga ik dat zeker nog wel doen.”

Politiek

Hoewel de titel van haar nieuwe album verwijst naar haar gedachten, gaat het gelijknamige nummer over de Belgische politiek. Of beter gezegd: het gebrek daaraan. “De tweedeling maakt ons helemaal gek.”

“Ik weet bijna niet wat ik over de politiek moet zeggen, aangezien het zo’n puinhoop is dat ik niet eens weet hoe ik het uit moet leggen. Ik snap niet dat een land zo verdeeld kan zijn. Maar aan de andere kant maken de tegenstellingen België juist mooi. Waar een klein landje niet groot in kan zijn, haha!”