UTRECHT – Hoewel Colin Benders, alias Kyteman, onlangs samen met Eric Vloeimans het album Kytecrash uitbracht, is hij het succes dat hij had met zijn Hiphop Orkest nog maar net te boven. “Het is alsof ik heel lang in een wasmachine heb gezeten”, zegt Kyteman vanuit zijn eigen studio tegen NU.nl.

Benders was in 2009 de absolute livesensatie van Nederland met zijn Hiphop Orkest. Ondanks het succes, kapte hij het project na een jaar af. “In mijn leven is niks meer hetzelfde”, vertelt hij over zijn plotselinge faam. “Het heeft me een jaar gekost om eraan te wennen en het heeft me een jaar gekost om bepaalde dingen weer af te leren.”

Het Hiphop Orkest was ook niet bedoeld als een langdurig project. “De grote reden dat we bleven spelen is omdat het muzikaal steeds interessanter werd. Alles er omheen is niet mijn wereld. Als dit een gimmick was geweest dan had ik niet zo mijn best gedaan.”

Met het geld dat Benders aan zijn optredens en cd-verkoop verdiende, stichtte hij Kytopia; een broedplek voor creatieve geesten in het hart van Utrecht. “Alles wat ik heb, zit hier tegen het dak”, zegt hij wijzend naar de isolatie tegen het plafond. “Deze loods is van mij met de opnameruimte hiernaast.”

Uitkering

“Alles is rechtstreeks hierin gestopt. Ik geef mezelf een uitkering van een paar honderd euro per maand, de rest stop ik in muziekinstrumenten en projecten. Ik maak geen muziek om geld te verdienen, ik verdien geld om muziek te maken. En als ik het zelf niet maak, dan wil ik anderen ondersteunen.”

“Aan het eind van het Hiphop Orkest was ik opzoek naar een ruimte waar ik kon werken”, vervolgt hij over het ontstaan van Kytopia. “Toen heb ik dit terrein gevonden. Er werken hier zo’n twintig artiesten en dj’s. Het is verworden tot een soort familie.”

Samen

Trompettist Eric Vloeimans heeft een lange historie in de muziekwereld, hoewel voornamelijk in de jazz en klassieke muziek. Zo is hij bandleider van Gatecrash. “De samenwerking is ontstaan toen Bert Boeren van het festival Jazz In Duketown in Den Bosch vroeg iets samen te doen voor het festival”, licht Vloeimans toe.

Na enkele gesprekken tussen Benders en Vloeimans en een enkele repetitie was het idee geboren om samen een album op te nemen. “We vonden het zonde om te laten gaan, omdat het zo leuk was”, is Vloeimans van mening. “Het is een beetje zo gelopen. Meer is het eigenlijk niet.”

Spanningsboog

“Dit is een project binnen zijn eigen spanningsboog”, vult Benders aan. “Dat is wat het is.” Het album Kytecrash is vervolgens in vijf dagen tijd opgenomen in de loods waarin het trompettistenduo NU.nl te woord staat. “Voor Eric was het een vrij lang proces, voor mij niet.”

“De meeste cd’s die ik heb gemaakt zijn in één of twee dagen tijd opgenomen”, beweert Vloeimans. “Maar dat waren eigenlijk vooral liveregistraties. In wezen zijn dit ook liveregistraties, maar ik vond het wel lang duren.” Benders: “Voor mij was het een race.”

Allergisch

Net als Kyteman’s Hiphop Orkest is Kytecrash een project met een beperkte levensduur. Benders vond het vervelend dat mensen het Hiphop Orkest als een marketingtruc zagen. “Ik hou niet van marketing”, laat hij weten. “Dat is iets waar ik allergisch voor ben. Ik heb niks met de industrie.”

“Dat hele marketingfeest dat ontstond was eerder iets dat me pijn deed dan dat ik er blij van werd. Op het moment dat het een marketingding wordt, luisteren mensen niet meer. Dat druist tegen alles in waarom ik muziek wilde maken. Die liveshows zijn mijn grote vreugde geweest.”

Interviewaanvraag

“We deden ontzettend ons best om zo goed te zijn als dat mensen zeiden dat we waren.” Ditmaal wil Benders alleen de muziek laten spreken. “Ik ga niet ‘ja’ zeggen op elke interviewaanvraag die ik krijg. Toen werd dat allemaal voor me georganiseerd. Ik wou gewoon spelen. Dit project moet om de muziek gaan.”

Desondanks is Benders dankbaar voor zijn succes. “Ik vind het een eer als mensen in hun vrije tijd besluiten naar mijn muziek te luisteren en erover na willen denken. Als ik al deze dingen niet zou kunnen doen, dan zou mijn levenswaarde een stuk minder zijn.”

Vangnet

Uit alles wat Colin Benders zegt, blijkt een enorme gedrevenheid en toewijding. De muzikant is bereid grote risico’s te nemen om zijn dromen te laten uitkomen. “Ik heb geen vangnet”, geeft hij toe. “Los van de muziek heb ik geen enkel schooldiploma. Als dit misgaat, heb ik niks.”

“Als het op de klippen loopt, dan heb ik in ieder geval de rest van mijn leven een mooie herinnering. Ik loop liever nu op een richeltje op drie kilometer hoogte, dan dat ik voor altijd ernaast, veilig op de grond loop.”


Kytecrash is te zien op 21 april in Luxor Live in Arnhem, op 7 mei in Paard van Troje in Den Haag, op 12 mei in Mezz in Breda, op 13 mei in Hedon in Zwolle, op 22 mei in Victorie in Alkmaar, op 1 juni in Tivoli in Utrecht en op enkele festivals in juni.