AMSTERDAM - In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Sensations In The Dark van Gruff Rhys.

Met Super Furry Animals maakte de uit Wales afkomstige Gruff Rhys (40) sinds 1993 al negen platen. Het is februari uitgebrachte Hotel Shampoo is zijn derde soloalbum. Eerste single Sensations In The Dark kwam tot stand op een bijzonder instrument uit zijn collectie.

“Ik heb een goedkope glow-in-the-dark-synthesizer”, vertelt Rhys. “Als je de toetsen aanraakt, lichten ze op. Hij kan ook uit zichzelf melodieën afspelen."

"Dan moet je de lichtjes volgen om het liedje mee te spelen. Dat werkt goed voor slechte pianisten zoals ikzelf.”De songtitel Sensations In The Dark verwijst naar Rhys’ nachtelijke zoektochten naar vreemde muziek. “Het is een onschuldig liedje over het ontdekken van muziek in mijn jeugd; radio luisteren als je hoort te slapen."

"Ik ben opgegroeid in het noord-westen van Wales. We konden de Londense radiostations niet ontvangen, dus alle popmuziek die ik hoorde kwam uit Dublin.”

Levensverhaal

De regisseur van de bijbehorende videoclip heeft Rhys’ levensverhaal in beeld proberen te brengen. “In de clip rijd ik op een paard door Nashville. De vrouw met de helm representeert de muziek.”

Rhys lacht: “Eigenlijk is mijn leven is op een ‘dwaalspoor’ gekomen toen ik bizarre platen begon te ontdekken.”