AMSTERDAM - Indierockband Yuck werd door de BBC getipt in haar Sound Of 2011-lijst en is nu hard op weg om die belofte in te lossen. Soepele praters zijn het niet, dus moet de muziek het werk doen. Zowel grunge- als shoegaze-invloeden hebben hun weg gevonden naar het titelloze debuutalbum.

Yuck-oprichters Daniel Blumberg en Max Bloom maakten beiden deel uit van de Britse band Cajun Dance Party, waarmee ze één album uitbrachten: The Colourful Life (2008).

In de schrijfsessies die daarop volgden, legde het tweetal het fundament voor het eerste Yuck-album, dat vandaag in Nederland wordt uitgebracht. Yuck, qua geluid vaak vergeleken met groepen als Dinosaur Jr. en Teenage Fanclub, leunt sterk op de vriendschap tussen Blumberg en Bloom.

Blumberg: “Ik was enorm onder de indruk van een liedje dat Max geschreven had en dat nu ook op het album staat, getiteld Operation. Vanaf dat moment wilde ik alleen nog maar met hem schrijven. Het was een droom om met mijn beste vriend samen te werken.”

“Op het moment dat we met de band begonnen,” vervolgt hij, “zaten we in een fase waarin we heel veel muziek luisterden en cd’s uitwisselden.” Daardoor groeiden ze muzikaal naar elkaar toe, haakt Bloom in.

“We zitten op dezelfde golflengte. Dat gaf me wat het schrijven betreft erg veel vertrouwen, waar ik eerder terughoudend was met het laten horen van mijn werk. Dat blijft eng omdat het zo persoonlijk is.”


Yuck tourt momenteel door de VS en Canada. Op 20 augustus speelt Yuck op het driedaagse muziekfestival Pukkelpop in het Vlaamse Hasselt.