AMSTERDAM - Een eenmalige samenwerking tussen de Britse zangeres Laura Vane en de Nederlandse producer Phil Martin groeide binnen de kortste keren uit tot een hecht collectief. Vrijdag verschijnt het tweede album van Laura Vane & The Vipertones, Sugar Fix.

“Ze kwam langs om één, misschien twee nummers op te nemen”, zegt Martin. “Het werd uiteindelijk een heel album.” Het titelloze debuutalbum kwam uit in 2009, nadat Phil Martin bij toeval de stem van Laura Vane ontdekte.

“Toen ik tijdens het dj’en haar stem hoorde, dacht ik: het zou toch mooi zijn als ik ooit met zo’n zangeres zou kunnen samenwerken. Nu komt ze regelmatig over naar Nederland om shows te spelen. We proberen altijd wat extra dagen met elkaar door te brengen om liedjes te schrijven.”

Het collectief telt drie schrijvers: Laura, Phil en bassist Ton van der Kolk. “Meestal geven Ton en Phil me een ruwe schets van een nummer”, vertelt Laura over de totstandkoming van Sugar Fix. “Dan werkt ik daar thuis aan en stuur ik mijn eerste ideeën terug.""Pas daarna gaan we er samen mee aan de slag.” Een echte leider is er niet in de groep, net zo min als er conflicten zijn. “Ik werk al twintig jaar met Ton samen”, legt Phil uit. “Laura paste daar gemakkelijk tussen.”

Het in staat zijn om conflicten te vermijden, heeft volgens Phil met leeftijd te maken. “We zijn geen twintig meer, hè. We hebben genoeg ervaring opgedaan in andere projecten.”

Kwetsbaar

Laura is het daarmee eens. “Jonge bands zijn kwetsbaar, omdat ze zich helemaal in de muziek verliezen. Hoe ouder je wordt en hoe meer je doet, des te meer afstand kun je nemen. We hebben gewoon geen zin in ruzie.”

Ondanks alle andere projecten van de betrokken muzikanten, krijgt Laura Vane & The Vipertones voorlopig voorrang. “Onze focus ligt nu op het uitbouwen en promoten van dit project”, aldus Laura. “Het is behoorlijk zwaar, maar een geweldig avontuur.”