ROTTERDAM – Even is er paniek onder de Nederlandse fans van Jamiroquai, wanneer de Britse band dinsdagavond een concert in Oberhausen afzegt wegens een acute griepaanval bij zanger Jay Kay. Wat heeft dat voor gevolgen voor de woensdagavond geplande show in het verbouwde Ahoy in Rotterdam?

Woensdagochtend komt het verlossende woord van organisator Mojo: het optreden gaat gewoon door. ’s Avonds is er weinig te merken van de fysieke ongemakken waarmee de alweer 41-jarige Engelsman te kampen had.

Al heeft het optreden in de nagenoeg uitverkochte Ahoy – alleen op de tweede ring zijn enkele tientallen lege stoeltjes waarneembaar – zelf wel wat weg van een acute griepaanval. Het kabbelt wat voort, met af en toe een kortstondige opleving. Mede door een opvallende – wellicht wat ongelukkige – keuze qua setlist.

Want laten we wel wezen; Jamiroquai moet het niet hebben van zijn meest recente werkstukjes. Jay Kay en zijn ensemble van uitstekende muzikanten hebben door een afwezigheid van bijna vijf jaar weinig nieuwe klanten geworven. Dat blijkt ook wel uit de samenstelling van het publiek.

Backpacktrip

De band speelt vanavond voor leeftijdsgenoten. Ahoy heeft zich gevuld met vooral dertigers en veertigers, die voor een trip langs memory lane zijn gekomen. Herinneringen ophalen aan hun studietijd, of die backpacktrip door Australië en Nieuw-Zeeland met Jamiroquai op de oordoppen.

De meeste mensen die vijftig euro neer tikten voor een kaartje, zijn duidelijk niet gekomen voor nieuw werk. Er wordt dan ook ongemakkelijk gekeken wanneer de band opent met Rock Dust Light Star, de titelsong van de vorig jaar verschenen langspeler.

Onbestemd

De band speelt weliswaar een strakke show en het decor – waarop filmpjes spelen van de in zijn oude sportwagens rijdende of helikopter vliegende Kay – zijn prachtig. Maar er blijft toch een wat onbestemd gevoel over de show hangen.

Na een wat aarzelend begin, gooien de band en het publiek met Deeper Underground na bijna een uur de schroom van zich af. Er wordt gedanst op en meegezongen met Space Cowboy, Love Foolosophy, Travelling Without Moving, en Alright. Maar na de korte toegift met alleen White Knuckle Ride, is het alweer voorbij.

Klantenbinding

Of de Britten aan klantenbinding hebben gedaan, blijft de vraag. Jamiroquai is niet slecht, maar ook niet top. Er wordt niet ongeïnspireerd gespeeld, maar tegelijkertijd krijg je toch een beetje de indruk dat de band af en toe op de automatische piloot leunt.

Daarnaast praat Kay weinig met zijn publiek, waardoor er toch afstand blijft tussen hem en zijn gehoor. En die echte nostalgische trip werd het ook al niet, daarvoor ontbreken vanavond teveel klassiekers uit het oeuvre van de band. Het brengt Jamiroquai in een spagaat.

Jamiroquai in Ahoy