AMSTERDAM - Vijf avonden op rij staan Veldhuis & Kemper deze week in De Kleine Komedie in Amsterdam. Hun nieuwe theatershow Dan Maar Niet Gelukkig en de liedjes op de gelijknamige cd gaan over geluk in al zijn verschijningsvormen. Veldhuis: “In de praktijk hobbelen onze programma’s altijd vlák achter ons aan.”

Dan Maar Niet Gelukkig ging op 1 april in première in Haarlem. Er staat een groot aantal shows gepland voor het restant van 2011 en de eerste helft van 2012. “Als we een programma maken, beginnen we altijd met gesprekken aan de keukentafel”, vertelt Richard Kemper (40).

“We kwamen erachter dat alles eigenlijk heel goed gaat. Daardoor is het af en toe ook een béétje saai. Soms zou ik liever iets kapot maken. Voor je het weet gaat het gesprek over geluk en dat de lat van het geluk wel erg hoog ligt. Dat werd het thema van onze show.”

Kemper sloeg aan het Googelen en raakte verstrikt in een web van cursussen. “Ik heb er nog een gedaan: Mindfulness. Opnieuw leren kijken, opnieuw stil leren zijn. Het begon als grap, maar ik heb er veel van geleerd. Ik heb leren zien dat de dingen die niet perfect zijn, eigenlijk ook prima zijn.”

Zijn collega Remco Veldhuis (38) ging vooral bij zichzelf ten rade. “Volgens mij kun je twee dingen doen om gelukkig te worden: net zolang aan de werkelijkheid sleutelen tot die helemaal perfect is óf je ogen een beetje sluiten voor het ongeluk. Dat laatste past wel bij mij. Ik kan uren niks doen en daar ontzettend gelukkig van worden.”

Kemper speelt juist een man die steeds maar blijft sleutelen aan zijn geluk en daarbij meer kapot maakt dan hem lief is. Bovendien ligt er in de voorstelling een levensbedreigende ziekte op de loer, wat het begrip ‘geluk’ een andere lading geeft.

Onvolkomenheden

Want, zegt Kemper, hoe belangrijk zijn kleine onvolkomenheden als je weet dat je er over een paar maanden niet meer bent? Niet alles is autobiografisch, maar hun eigen levens zijn wel de belangrijkste bron van inspiratie voor Veldhuis & Kemper.

“Wat we in ons eigen leven meemaken, leren en beseffen, kunnen we meestal wel in ons programma verwerken.” Veldhuis noemt “de herkenbare angst van het frisse vaderschap” als mooi thema. “Bij sommige grappen hoor je heel hard allemaal mannen lachen. Dan weet ik: zij voelen precies wat ik heb gevoeld.”