BREDA – Maiden UniteD-oprichter Joey Bruers verzamelde topmuzikanten uit binnen- en buitenland om zich heen voor een bijzonder eerbetoon aan zijn helden: Iron Maiden. Anneke van Giersbergen was gastmuzikante in de Mezz in Breda.

De band heeft net een tour door Engeland achter de rug. Voor het eerste concert uit de voorjaarstour op Nederlandse bodem is het sfeervolle Mezz in Breda het decor. Wie bekend is met het repertoire van Iron Maiden, verwacht niet het intieme huiskamergevoel dat gecreëerd wordt door vloerkleden, kandelaars en kaarslicht en wordt dus voor aanvang al verrast.

De band trapt af met Where Eagles Dare en Quest For Fire. Beide nummers zijn afkomstig van hun eerste en tot nu toe enige album Mind The Acoustic Pieces, een akoestische versie van het Iron Maiden-album Piece Of Mind. In de volle zaal kun je een speld horen vallen.

Als zanger Damian Wilson laat weten dat het publiek in Engeland – zijn thuisland – een stuk luidruchtiger was, is het met die stilte snel gedaan. Children Of The Damned, een nummer dat niet op de Mind The Acoustic Pieces verscheen, wordt uit volle borst meegezongen.

Geslaagd

Als tributeband ben je pas echt geslaagd wanneer je massaal omarmd wordt door de fans van de oorspronkelijke band. Bij Maiden UniteD is dit duidelijk het geval. Dat de zaal gevuld is met Iron Maiden-fans, blijkt uit het feit dat ieder nummer, al dan niet van het album, woord voor woord wordt meegezongen.

Dat de band gepassioneerd en tot in de puntjes perfect klinkt, is niet verwonderlijk. De bandleden zijn niet de minste. Ze zijn onder andere afkomstige uit de bands Within Temptation, Silkstone en Cloudmachine.

Toetsenist

Een bijzondere rol is weggelegd voor toetsenist Marco Kuypers. Bruers noemt hem “de beste toetsenist die ik ooit op een Iron Maiden-plaat heb gehoord”. Dat is zowel een prachtig als een dubieus compliment, omdat de oorspronkelijke band geen toetsenist kent.

“En de beste zanger hadden we al”, zegt Bruers over Wilson, wiens stem tot in de ziel weet te raken. “Dus wilden we ook de beste zangeres.” Met die woorden betreedt Anneke van Giersbergen het podium. Op het album was ze te gast voor het duet To Tame A Land.

Eenzaam

Hoewel voor Van Giersbergen op het podium een grotere rol is weggelegd dan op het album, blijft To Tame A Land een absoluut hoogtepunt. Met dit nummer wordt de avond dan ook afgesloten.

De arrangementen zijn bij ieder nummer verrassend. De stemmen van Wilson en Van Giersbergen brengen de nummers naar een eenzame hoogte. Dat iedere band zich zo’n eerbetoon mag wensen, staat als een paal boven water.


Maiden UniteD speelt op 13 april in De Boerderij in Zoetermeer, 15 april in Auw Kerk in Bunde, 16 april in De Kade in Zaandam en 17 april in De Splinter in Venlo.

Maiden UniteD in Mezz, Breda