AMSTERDAM - De Britse zangeres Adele moet het tijdens haar optredens niet van toeters of bellen hebben. Het is haar blanke soulstem die centraal staat en waarmee ze het publiek om haar vinger windt.

Adele gaf vrijdagavond een optreden in Paradiso in Amsterdam. De kaarten waren binnen een paar minuten uitverkocht. Waarschijnlijk had ze ook wel twee keer Ahoy kunnen uitverkopen in plaats van het kleine Paradiso. In het zwarte circuit gingen de kaarten via internet voor meer dan 250 euro weg.

Het is niet gek dat er zoveel interesse was in het concert. De populariteit van de zangeres is niet meer te stuiten Ze scoort momenteel met haar nummers Set Fire To The Rain en Rolling in The Deep en ook haar album 21 is hoog in de hitlijsten terug te vinden.

Het kostte de 22-jarige zangeres geen enkele moeite om het Paradiso-publiek volledig in te pakken met haar vaak breekbare songs.

Indrukwekkende stem

Dat deed ze slechts met haar indrukwekkende stem en wat sobere bandbegeleiding. De show was duidelijk bijzaak. Uit de autobiografische songteksten proefde je het verleden van de zangeres en haar vaak moeizame relaties, zoals bijvoorbeeld in Take It All, Someone Like You of I'll Be Waiting.

Het meest muisstille publiek ooit nam het allemaal tot zich en genoot zachtjes, terwijl sommige nummers woord voor woord meegezongen werden.

Koekjes

Opvallend is hoe zeker de zangeres zich over het podium bewoog. Ze pakte een doos koekjes aan van een fan, kuste weer een andere fan en vertelde honderduit over haar moeder, haar hond en haar exen, die centraal staan in veel nummers, zoals The One & Only over die ene onbereikbare liefde.

Tijdens het van The Cure gecoverde nummer Love Song werd helemaal duidelijk hoe kwetsbaar en ontwapenend echt Adele eigenlijk is. De verlegenheid sloeg nog wel even toe toen een fan vroeg of ze ook zonder microfoon wilde zingen; dat durfde ze uiteindelijk toch niet. Wanneer ze eindigt met het swingende en luid meegezongen 'Rolling In The Deep' hoopte het publiek op meer, maar een toegift bleef uit. Adele is en blijft bescheiden, en daar hoort geen afsluitende poespas bij.