AMSTERDAM - De groep Sick Puppies bestaat al sinds 1997, maar brak pas pas vijf jaar geleden door dankzij een YouTube-filmpje dat inmiddels bijna 70 miljoen keer bekeken is. “Grappig genoeg komen we zelf niet eens in de video voor”, aldus zanger Shimon Moore, het brein achter de internethit, tegen NU.nl.

Moore vat het geluid van zijn band bondig samen. “In onze muziek proberen we het beste van onze favoriete bands te combineren: Rage Against The Machine, Incubus, Silverchair, Greenday. Goede melodische rock.” Sick Puppies debuteerde in 2001 met Welcome To The Real World.

Destijds opereerde de groep nog vanuit Sydney, Australië. Toen Shimon Moore en bassist Emma Anzai aangaven een volgende stap te willen zetten door naar Los Angeles te verhuizen, haakte drummer Chris Mileski af en nam huidige drummer Mark Goodwin zijn plaats in.

In 2007 volgde album nummer twee, Dressed Up As Life, twee jaar later gevolgd door Tri-Polar. Die laatste plaat is op 30 maart jongstleden in Nederland uitgebracht. “In Australië hadden we part-timebanen”, vertelt Anzai over de begindagen van de band.

“Nadat we ons eerste album hadden uitgebracht, ging ons platenlabel over de kop en besloten we om naar de VS te gaan.” Ironisch: “Dat was heel leuk: twee jaar werken en sparen om naar de States te kunnen. Maar op die manier is Shimon wel in contact gekomen met de jongen van Free Hugs.”

Die jongen heet Juan Mann, initiatiefnemer van de Free Hugs-campagne. Het idee: in Sydney de straat op om gratis knuffels uit te delen aan wildvreemden. De actie heeft wereldwijd navolging gekregen, mede door het filmpje dat Moore van zijn vriend maakte.

Filmpje

En belangrijker voor Sick Puppies: het zette de band op de kaart in Amerika. “Ons leven vóór de doorbraak is gedocumenteerd in die video”, zegt Moore. “Toevallig had ik een nummer van ons (All The Same, red.) als soundtrack gebruikt. Later, toen het filmpje een hit werd, werd dat onze eerste single.”

De beelden zijn geschoten tegen de achtergrond van downtown Sydney. Moore: “Dat is waar ik werkte, middenin de stad. Die video is het eerste wat men van Sick Puppies zag. Het is ons meest populaire clip tot nu toe, en dat terwijl we er zelf niet eens in voor komen!”


Sick Puppies staat op 9 april in de Melkweg in Amsterdam.