AMSTERDAM – Vanwege het drukke werkschema komt zanger en acteur Jim Bakkum dit jaar niet meer toe aan het maken van een album. “De reden is dat ik simpelweg geen tijd heb”, vertelt hij tegen NU.nl. “Het album komt pas nadat ik klaar ben met de musical Wicked.”

2011 is een druk jaar voor Bakkum. Behalve hoofdrollen in de films Levenslang, Alpha & Omega (als stemacteur met zijn verloofde Bettina Holwerda) en de serie Seinpost D.H., is hij bezig zijn zangcarrière een nieuwe impuls te geven. Dit zonder steun van een platenmaatschappij.

“Ik wilde eens kijken hoe het is zonder platencontract”, zegt hij over zijn nieuwe single Feel Your Love, die in eigen beheer uitkomt. “Tegenwoordig heb je, als je zelf de mogelijkheden hebt, bijna geen platenmaatschappij meer nodig. Daar kom ik nu wel achter.”

Feel Your Love klom namelijk in enkele dagen tijd naar de top van de iTunes Chart. “Zoals het nu gaat, mag het wel blijven. Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn”, aldus Bakkum. “Nu kan ik bepaalde keuzes maken zonder verantwoording af te hoeven leggen.”

Heftig

Toch benadrukt de zanger dat het wel veel werk is. “Het is heftig omdat het veel meer tijd kost. Je bent eigen baas, dus je bepaalt alles wat je doet zelf, van de videoclip tot de hoes en gesprekken met het distributiebedrijf tot het boeken van studio’s.”

Hierin wordt Bakkum uiteraard bijgestaan door zijn management. “Vroeger werden heel veel dingen voor me gedaan, maar nu weet ik ook wat ik doe. En ik weet nu waar het geld naartoe gaat. Dat is een goed gevoel.”

Grens

Feel Your Love is de eerste Engelstalige single van Jim Bakkum in zes jaar tijd. Ook zijn twee Nederlandstalige albums waren een bescheiden succes en leverden hem drie Top 40-noteringen op. Maar zijn aspiraties reiken buiten Nederland. “Het lijkt me te gek om met dit nummer de grens over te gaan.”

“Ik wilde iets doen wat opviel en ik was geïnspireerd door de elektronische muziek van de afgelopen tijd. Maar ik wilde niet de zoveelste zijn. Welke zanger of zangeres doet dat in Nederland? In ieder geval niet iemand die ik ken.”

Jongens

Bakkum merkt dat er positief gereageerd wordt op Feel Your Love. “Ik krijg vooral veel reacties van jongens. Dat is wel grappig. ‘Ik had nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar dat nieuwe liedje van Jim is best goed’, zei iemand.”

De huidige single van Jim Bakkum is geproduceerd door de Australische producer Alfred Tuohey, die reeds in België en Duitsland wat succesvolle producties verzorgd heeft. “Als het nummer iets minder goed was of Nederlands had geklonken, dan had het niet zo’n effect gehad.”

Knaller

“De volgende keer dat ik weer in L.A. ben, ga ik weer met Alfred zitten. Hij heeft me vorige week weer een nummer gestuurd en dat is ook een knaller. We weten nog niet welke de nieuwe single wordt. Beatfreaks uit New York heeft me ook een nummer gestuurd.”

Op een volledig album moeten de fans van Jim Bakkum nog anderhalf jaar wachten. In het najaar start hij met de musical Wicked, waarin hij speelt met Chantal Janszen en Willemijn Verkaik. “Mijn album komt daarna”, zegt hij. “Dan zit ik ook tien jaar in het vak, dus dat is een mooie mijlpaal.”