AMSTERDAM - In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: The Roller van Beady Eye.

De succesvolle Engelse rockband Oasis ging in augustus 2009 ten onder na het vertrek van gitarist en zanger Noel Gallagher. De jarenlange ruzies tussen de broers Liam en Noel lagen hieraan ten grondslag.

Echter, Liam en de rest van de band waren muzikaal gezien nog niet klaar en maakten een doorstart als Beady Eye.

In februari verscheen het eerste album: Different Gear, Still Speeding. Maar sommige nummers vonden hun oorsprong al in de Oasis-periode, weet gitarist Andy Bell.The Roller is heel lang geleden al geschreven, maar met Oasis hebben we het nummer nooit gerepeteerd.”

Gem Archer, die op het album van Beady Eye bas en gitaar speelt, schreef het nummer. “Het was in die tijd nog niet af, maar de belangrijkste elementen van het nummer waren al wel klaar”, vervolgt Bell.

Surrealistisch

“Gem is echt een taalkunstenaar, een beetje zoals Bob Dylan. Zijn gedachtegang is absurd en surrealistisch.” Drummer Chris Sharrock vult aan: “Zo is hij gewoon en niet alleen in zijn liedjes.”

“In het nummer beschrijft hij eigenlijk zichzelf”, aldus Bell. “Hij is iemand die het klappen van de zweep kent en gemakkelijk zijn weg door het leven vindt.”

Motorrijders

Voor de videoclip ging de band aan de slag met regisseur Charlie Lightening. Hij liet het viertal een filmpje zien van The Wall Of Death, een houten ton waarin motorrijders de zwaartekracht trotseren. "Van die tonnen zijn er maar twee in Engeland", aldus Sharrock.

Bell vult aan: "Ze reizen ermee door het hele land. Na de Wall of Death-show mag iedereen zoveel betalen als hij kwijt kan. Je gooit je geld gewoon in de ton. Heel cool. Maar wat gezondheid en veiligheid betreft is het natuurlijk gekkenwerk."