LONDEN – Een dag voor het nieuwe Foo Fighters-album Wasting Light verschijnt, draait de documentaire Back And Forth in de bioscoop. “Ik kom over als een echte klootzak”, zegt drummer Taylor Hawkins tegen NU.nl. “Om het dramatischer te maken, hebben ze veel dingen die ik zei weggeknipt.”

Hoewel Dave Grohl de frontman is van Foo Fighters, is drummer Taylor Hawkins haast net zo bekend. Tegen wil en dank, lijkt het. “Wij zijn de band achter Dave. Net zoals Queen de band achter Freddie Mercury was en The Police de band achter Sting. Ik ben niet de Keith Richards van Dave Grohl.”

In de documentaire Back And Forth wordt de geschiedenis van de band uitgebreid uit de doeken gedaan. “Eigenlijk waren er nooit zoveel problemen, maar als je vijftien jaar in een film van anderhalf uur stopt, dan valt het ineens op. Dat is blijkbaar wat mensen willen zien.”

“Als ik een documentaire over het leven van iemand zou maken met gebeurtenissen van de afgelopen vijftien jaar, dan zouden er ook een hoop pijnlijke zaken naar boven komen. Dat is normaal. Wat mij betreft hoeven mensen niks over mijn leven te weten, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Surfjongen

Toen Hawkins zich in 1997 bij de band voegde, leidde dat tot ergernis van bassist Nate Mendel. “Dave was al de energieke persoon met de grote mond in Foo Fighters. Nate zag het niet zitten om met twee van dergelijke personen in een band te zitten.”

“Aanvankelijk besteede ik niet eens zoveel aandacht aan Nate. Hij was gewoon de bassist. Het eerste jaar dat we samen speelden, groetten we elkaar en dat was het wel. Pas met de opnames van There Is Nothing Left To Lose raakten we bevriend. Hij is nu één van mijn beste vrienden. Eigenlijk meer een broer.”

Triomfantelijk

Voorafgaand aan de opnames van het album One By One was er veel frictie tussen de bandleden.“Foo Fighters ging door een moeilijke periode heen en het voelde alsof de band uit elkaar zou vallen. We konden niet eens een plaat maken. En toen ging Dave triomfantelijk met een andere band spelen (Queens Of The Stone Age, red).”

“Ik zag het als een familie die uit elkaar viel en ik was boos dat Dave ons in de steek liet. Nu begrijp ik dat je af en toe een andere uitlaatklep nodig hebt en toch nog steeds deel uit kunt maken van dezelfde familie. Achteraf gezien bleek dit het beste wat ons kon overkomen.”

Nevenprojecten

Het inspireerde Hawkins om zelf een band op te richten; Taylor Hawkins and The Coattail Riders. “Ik vind het leuk om van dit soort kleine nevenprojecten te doen, net als Dave. Ik speel graag met de jongens van Foo Fighters, maar dat is totaal iets anders.”

“Ik heb geen aspiraties om een frontman te zijn. Het is leuk om liedjes te schrijven en te zingen en zodra je dat doet word je al snel als frontman gezien. Maar ik verberg me het liefste achter mijn drumstel. Zingende drummers zijn vrij zeldzaam.”

Concept

Rope is de eerste single van Wasting Light en het eerste nieuwe materiaal sinds de single Wheels uit 2009. “In alle eerlijkheid, dat is niet mijn favoriete liedje. Ik weet niet of de andere bandleden het ermee eens zijn, maar om goede muziek te maken met de Foo Fighters, moet er een album zijn. Dave moet een concept hebben.”

“Een jaar uit ons leven moet volledig toegewijd zijn aan een plaat. Wheels is in anderhalve week tijd in elkaar geflanst, tussen sessies van Them Crooked Vultures (band van Dave Grohl) en mijn eigen soloplaat door. Bovendien is het overgeproduceerd op een manier die mij niet bevalt.”

Sterilisatie

“Het liedje is wel goed”, nuanceert hij vervolgens. “Als we het voor dit nieuwe album hadden opgenomen, dan had het een stuk beter geklonken. Wheels is digitaal opgenomen. Je mist iets in rockmuziek als je digitaal opneemt. Als je een band door de sterilisatie van een computer perst, haal je alle persoonlijkheid eruit.”

“Ik moet eigenlijk mijn bek houden en niet telkens zeggen dat ik dat nummer niet goed vind. Het was onze grootste hit in Duitsland en Nederland. Net als Learn To Fly. De landen waar de hardste muziek vandaan komt, vinden ze onze meest softe nummers het beste.”


De documentaire Foo Fighters: Back And Forth draait donderdag 7 april in zes Pathé-bioscopen.