PORT-AU-PRINCE - De populaire zanger Michel Martelly (50) heeft de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. Dat meldde de kiescommissie van het Caribische land maandag. Het gaat om een voorlopige uitslag; de definitieve volgt vermoedelijk half april.

De tweede verkiezingsronde had plaats op 20 maart. De eerste ronde op 28 november werd overschaduwd door ongeregeldheden en beschuldigingen van fraude. Jude Célestin, de kandidaat van het vertrekkende staatshoofd René Préval, eindigde toen als tweede achter Manigat.

Na lang dralen besloten de verkiezingsautoriteiten Célestin uit de uitslag te schrappen ten gunste van Martelly. De partij van Célestin zou zich in de eerste ronde aan grootschalige fraude hebben schuldig gemaakt.

In de campagne voor de tweede ronde profileerde de zanger, danser en toetsenist Martelly, die in de muzikale wereld Sweet Mickey wordt genoemd, zich als een buitenstaander in de politiek. Met die strategie scoorde hij vooral bij de jongere Haïtianen die de traditionele politieke elite corruptie en machtsmisbruik verwijten.

Onderwijs

Martelly heeft de inwoners van het Caribische land nieuwe scholen, gratis onderwijs en een beter internet beloofd. Verder wil hij de landbouw stimuleren door het boeren makkelijker te maken om aan kredieten te komen.

De nieuwe president moet het armste land van het westelijk halfrond opnieuw opbouwen. Het land werd begin vorig jaar getroffen door een verwoestende aardbeving, die volgens de autoriteiten aan 220.000 mensen het leven heeft gekost. Meer dan een jaar na de ramp leven vele honderdduizenden Haïtianen nog steeds in tenten.