AMSTERDAM – Het vrolijke duo Matt & Kim laat weer van zich horen. Eindelijk wordt hun grandioze plaat Grand opgevolgd. NU.nl praat met het dancepunkduo over de totstandkoming van het nieuwe schijfje, dat de naam Sidewalks draagt.

Toen het album Grand in 2008 werd uitgebracht begon het avontuur voor Matt Johnson & Kim Schifino. De singles Lessons Learned en Daylight eindigden hoog in de charts en vooral de hilarische video’s zorgden voor een goede buzz rond het duo.

Het nieuwe album Sidewalks is een feit, maar liet wel op zich wachten. “We kregen veel leuke aanbiedingen, die we allemaal wilde aannemen. Op een gegeven moment realiseerden we ons dat we geen tijd meer vrij hadden om een album te schrijven”, zegt Schifino.

Johnson vult aan: “Toen hebben we voor onszelf maar een tijdsvak gereserveerd voor het liedjes schrijven. Wel moesten we aanbiedingen hiervoor afwijzen, maar het was het waard. Al was het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die eigenlijk heel leuk zijn.”

Ontwikkeling

Matt & Kim blijft zijn geluid uitbreiden. “Ik zou niet zeggen dat onze muziek veranderd is, maar wel gegroeid. We zijn vooral betere muzikanten geworden. Toen we begonnen met de band, kon geen van ons echt een instrument spelen.”

Het tweetal bewijst dat aanstekelijke dancepunk niet meer nodig heeft dan toetsen, drums en een vrolijke vocalen. Al is het soms lastig om een vol geluid te creëren. Johnson: “Ik kan veel doen op mijn toetsen, dat scheelt. Al mijn tien vingers spelen soms een ander instrument.”

Onlogisch

Soms waren er twijfels om de band uit te breiden. Schifino: “Muzikaal gezien kan je veel meer met een gitarist of bassist in de band. Daar tegenover staat dat Matt & Kim wel een soort concept is, dat uit Matt en Kim bestaat. Hier nog iemand bijzetten is onlogisch.”

Een belangrijk voordeel van de kleine bezetting is natuurlijk het samenwerken. Schifino “Dat merk je vooral tijdens de opnames van een album. Als je een idee hebt, hoef je dat maar met één andere persoon te overleggen. Bovendien zitten we erg vaak op dezelfde lijn.”

Onenigheid

Het studioproces ging echter niet vlekkeloos. Johnson: “We hadden af en toe wat onenigheid met onze producer, Ben Allen. Het was even wennen dat een derde partij opeens met opmerkingen kwam over onze muziek. Uiteindelijk was het juist goed dat hij er was.”

Ook voor dit album is de kunstgeschoolde Kim verantwoordelijk voor het artwork van het album en Matt voor de videoclips. Johnson: “Het is leuk om voor je eigen band aan het werk te gaan, vooral omdat ik daarbuiten geen tijd heb. Zo kan ik toch nog creatief zijn.”

Boete

Matt heeft al meerdere prijzen gewonnen met zijn video’s. “Komende maanden ga ik aan de slag met een nieuwe clip. Ditmaal heb ik geen vergunning, dus ik ben benieuwd of ze ons gaan oppakken. Ik riskeer graag een boete.” Veel meer wil het tweetal er nog niet over zeggen.

Over de plannen dit jaar kan Kim kort zijn: “Een nieuwe single uitbrengen en de video maken, en daarna vooral touren. Misschien gaan we ook al aan de opvolger werken. Tenminste, als we niet in de bak komen door Matts video!”