AMSTERDAM - Drie jaar geleden verscheen Midnight Boom, het voorlaatste album van The Kills. In de tussentijd gebeurde er veel: zanger Jamie Hince verloofde zich met topmodel Kate Moss en zangeres Alison Mosshart maakte twee platen met The Dead Weather. “We zijn nog niet waar we willen zijn”, aldus Hince.

Nu is het rockduo terug met Blood Pressures. De 42-jarige Brit typeert The Kills als “een tweepersoonsbende”; al meer dan tien jaar doen hij en de Amerikaanse Mosshart (32) precies waar ze zin in hebben. Geheimen hebben ze niet meer voor elkaar.

Zij: “Als kind maak je de zinnen van je beste vrienden af en praat je voor hen. Ze hoeven maar op een bepaalde manier te kijken, en je weet precies wat ze gaan zeggen. Het is bijzonder als je die connectie ook op muzikaal vlak hebt. Dat gebeurt niet elke dag en zeker niet met iedereen.”

Hince is de perfectionist, Mosshart bewaakt de spontaniteit. Hij: “Ik werk gerust een maand aan vijf of zes liedjes, zij komt op de proppen met 25 verschillende ideeën. De balans is perfect. Soms vernietig je het gevoel van een nummer door het te overdenken.”

Hij vindt zichzelf beter als editor dan als muzikant of songschrijver. “Ik vertrouw volledig op mijn eigen oordeel. Ik weet wat goed is en wat niet, wat geweldig is en wat middelmatig.”

Consequentie: de input van derden is zeer beperkt. Eigenlijk neemt Hince alleen de mening van producersduo Bill Skibbe en Jessica Ruffins serieus. Zij hielpen bij het opnemen van Blood Pressures in Benton Harbor, Michigan. “Ze zijn stille vennoten. Familie. Ze spelen en schrijven niet mee, maar hun inbreng is erg belangrijk.”

Tranen

Een anekdote: tijdens het werken aan Last Day Of Magic, een nummer op Midnight Boom, verving Hince de drums. Jessica barste in tranen uit, smeekte hem het niet te doen. “Dat is mijn natuur: ook al klinkt iets goed, dan nog probeer ik het te verbeteren.” De tranen hielpen. Hince handhaafde de oorspronkelijke drums.

Blood Pressures is een nieuw hoofdstuk en zeker niet het laatste, als het aan The Kills ligt. Hij: “We zijn nog niet waar we willen zijn. Wat ons gaande houdt, is de constante strijd die we voeren. Noem het vertrouwen, noem het hoop. Noem het noodzaak, noem het ambitie.”