TILBURG – Sommige bands en artiesten worden door radiostations door je strot geduwd. Je slikt het voor zoete koek of je kotst het al snel weer uit. Eefje de Visser is een zangeres die je moet ontdekken. Bij voorkeur live. In 013 in Tilburg laat ze horen waarom.

Eefje de Visser won in december 2009 de Grote Prijs van Nederland en besteedde een groot deel van het daaropvolgende jaar aan de opnames van haar debuutalbum De Koek. Lovende recensies ten spijt lijkt de Nederlandse radio De Visser vooralsnog grotendeels links te laten liggen.

Dat heeft er anderzijds ook mee te maken dat De Koek niet ondersteund wordt door een single, terwijl er een paar potentiële singlekeuzes voor het oprapen liggen: De Stad, Afdwaalt, Ik Dacht Na en het reeds als EP verschenen Hartslag.

Dus verovert Eefje de Visser Nederland via het livecircuit. Dat is geen slechte zet, want ze weet haar publiek probleemloos te imponeren met haar liedjes. Of het nu met het wonderschone acapella intro is van de ballade Schotland of het vlug gezongen dansnummer Afdwaalt.

Manco

Het grote manco van haar debuutalbum is dat er net iets teveel ballads op staan. Niet dat De Visser niet bedreven is in het schrijven en zingen van rustige nummers. In tegendeel zelfs; dat lukt haar prima. Toch zijn het met name de vlottere nummers waarin de zangeres echt opvalt.

Het gevaar van ballads op je album ligt vooral op de loer wanneer je de plaat live gaat spelen. Dat zijn vaak de momenten waarop de aandacht van het publiek verzwakt. Eefje de Visser weet echter moeiteloos concentratie af te dwingen met haar ingetogen liedjes.

Verbleken

En hoe goed Skiggy Rapz haar album ook geproduceerd heeft, de studioversies van de liedjes op De Koek verbleken naast de live-uitvoeringen. De nummers lijken live nog meer muzikale diepgang te hebben. Bovendien is de inzet van de muzikanten om De Visser heen inspirerend en geheel in dienst van de liedjes.

Ook valt het tijdens haar optreden pas echt op hoe sterk De Visser vocaal is. Toonvast, loepzuiver en gecontroleerd, maar toch met een eigenheid die bij menig zangeres ontbreekt. Eefje de Visser is een groot talent en verdient het om door een groot publiek ontdekt te worden.

Eefje de Visser in 013