AMSTERDAM – Het Tilburgse hiphopduo Boef en de Gelogeerde Aap is bezig met een indrukwekkende opmars. Dat betekent echter niet dat de twee het nu rustig aan gaan doen. “Ik heb het gevoel dat ik weer iets moet maken”, aldus producer Tom Maas, de man achter Boef. “We blijven altijd bezig, sowieso.”

Het in januari verschenen album Wij Zijn werd geprezen door de pers en de touragenda stroomt gestaag vol. De muziek van de twee kenmerkt zich als een mix van hiphop en dubstep. Boef is als producer verantwoordelijk voor de muziek en Aap (Thomas Waterreus) rapt daar zijn teksten overheen.

In 2010 verscheen het debuut Vind Ons, nu, een jaar later ziet Wij Zijn het licht. Beide albums vinden hun oorsprong in het magazijn van de Verfkampioen, waar het duo hun studio heeft opgezet.

“Ik werkte hier vroeger en wist dat deze ruimte over was”, verduidelijkt Maas. “Ik vroeg aan mijn baas of we hier terecht konden en dat was geen probleem.”

Computermicrofoon

Waterreus en Maas leerden elkaar kennen op een zolderkamertje in de Tilburgse nieuwbouwwijk De Reeshof. Samen met een aantal anderen maakten ze daar raps en beats. “We namen daar op door zo'n langwerpige computermicrofoon en voor ons gevoel klonk dat het best”, herinnert Maas zich.

“We hadden wel een gewone microfoon, maar de apparatuur werkte altijd maar half. Echt een bende.” Waterreus vult aan: “Er verdwenen soms zo maar beats en we raakten altijd harde schijven kwijt, dat soort dingen.”

Tweeën

Ondanks het chaotische karakter van die sessies werd daar wel de basis gelegd voor Boef en de Gelogeerde Aap. “We voelden dat het ook over een andere boeg kon, dus dat hebben we toen geprobeerd. Uiteindelijk bleven we met z'n tweeën over”, vertelt de producer.

“Vervolgens hebben we een hele lange periode alleen maar beats gemaakt, van alles en nog wat, en sinds drie jaar zijn we weer bezig met opnemen van nummers.”

Voldoening

Beide muzikanten vinden op hun eigen manier uitdagingen in het maken van muziek. Maas in de beats: “Ik probeer mezelf steeds te verrassen. Als ik een productie lang laat opstaan en ik word steeds weer verrast door bepaalde elementen terwijl ik het zelf heb gemaakt, dan geeft dat voldoening.”

En Waterreus in de tekst: “Ik schrijf alles in mijn telefoon, dat is makkelijk, snel en je hebt het direct digitaal. Sinds ik dat doe schrijf ik veel meer. Al die schetsjes kunnen later van pas komen, maar in de studio maak ik dan de uiteindelijke tekst af op de beats van Boef. We vullen elkaar echt aan.”

Natuurprogramma

Waterreus pakt zijn telefoon erbij en begint voor te dragen. “Dit heb ik bijvoorbeeld gemaakt toen ik een natuurprogramma aan het kijken was: vliegende vissen zweven tweehonderd meter, zeehonden genieten van het leven op een ijsschots, ontkomen aan orka's, een pelsrob.”

De eerste stappen in de hiphop hebben ze met veel plezier ervaren. Hoewel het nu steeds serieuzere vormen aanneemt verliezen ze echter één ding nooit uit het oog: “We zijn begonnen omdat we het leuk vonden en plezier blijft voorop staan”, aldus Waterreus.