AMSTERDAM – Het tweede album van het viertal The Pains Of Being Pure At Heart draagt de titel Belong. Zanger en gitarist Kip Berman vertelt het verhaal achter de noisy popplaat.

Het gelijknamige debuut van The Pains Of Being Pure At Heart zorgde in 2009 al voor noemenswaardige successen. Vooral Amerikaanse blogs waren erg te spreken over de rommelige indiepop van de heren en dame uit Brooklyn.

De opvolger Belong is nu een feit. Berman: “Het klinkt cliché, maar ik vind wel dat we zijn gegroeid als band. Ditmaal hebben we veel meer ervaring kunnen verwerken in het materiaal. Maar uiteindelijk blijven het toch popliedjes over gevoelens.”

De band had een geweldig producersteam achter zich staan, in de vorm van Flood (Depeche Mode, U2) en Alan Moulder (Smashing Pumpkins). “Het zijn grote namen in het wereldje, maar gelukkig zijn het geen grote ego’s”, lacht Berman.

Wens

“Zij hebben geholpen om onze onmogelijke wensen toch mogelijk te maken. Wij wilden een glad, mooi geluid dat toch erg noisy en ruw was. Een vreemdere wens kan bijna niet. En toch hebben zij het in mijn ogen geflikt.”

Er was wel een zekere druk tijdens het werken met grote producers. “Je wil natuurlijk goed presteren en hun kostbare tijd niet verspillen. We hebben ons dan ook goed voorbereid voordat we de studio in gingen.”

Tegenstrijdig

De albumtitel Belong is niet voor niets gekozen. Berman: “Het is eigenlijk heel tegenstrijdig, want het album gaat over het niet toebehoren tot iemand of iets, over buiten de boot vallen. Het is voor ieder van ons een bekend verhaal.”

Het thema is ook muzikaal gezien herkenbaar. “Onze muziek is niet mainstream en past dus niet in de doorsnee platenkast, voor zover die nog bestaat. Wij zullen geen stadionrockers worden en daar schrijf ik over.”

Verwondering

Berman wil wel benadrukken dat het album een positieve boodschap draagt. “Op het album vraag ik me af hoe het is om erbij te horen. Maar dat is niet vanuit een depressief oogpunt, alsof ik word buitengesloten. Het is juist verwondering.”

Ondertussen valt The Pains Of Being Pure At Heart zelf niet meer buiten de boot. “Er komen grootse dingen aan. We kijken het meeste uit naar het Coachella Festival, een van de belangrijkste evenementen in Amerika. Dan horen we er echt bij.”