AMSTERDAM - Rappers Snoop Dogg, Warren G en Dr. Dre hebben hun laatste eer bewezen aan Nate Dogg. De hiphopartiest, die vorige week op 41-jarige leeftijd overleed, werd zaterdag begraven op Queen Mary Dome in Nates woonplaats Long Beach in Californië.

Dat meldt muziekzender MTV.

Tijdens de ceremonie roemden de rappers hun kameraadschap met Nate, die eigenlijk Nathaniel D. Hale heette. "Het doet me pijn om hem hier te zien liggen", zei Warren G.

"Hij was mijn vriend. Ik had nooit gedacht ooit een van mijn 'dogs' te moeten begraven. De muziekwereld heeft een geweldig artiest verloren."

Naast familie en vrienden mochten zo'n duizend fans de ceremonie bijwonen. Volgens manager Rod McGrew, die Nate zijn hele carrière bijstond, waren zijn laatste jaren zwaar.

"De laatste jaren waren ongelooflijk. Hij gaf niet op." McGrew bedankte naast Snoop Dogg en Warren G ook Dr. Dre en Eminem voor hun steun in de afgelopen week aan de familie.

Beroerte

Nate kampte al enige jaren met gezondheidsproblemen. In 2007 en 2008 werd hij getroffen door een beroerte. Complicaties van de beroertes werden hem op 15 maart alsnog fataal.

De hiphopartiest werd vooral bekend van zijn samenwerking met Dr. Dre, Snoop Dogg en Warren G, die uitmondde in onder meer The Next Episode uit 2000 en Regulate uit 1994. Hij bracht drie soloalbums uit.