NEW YORK - De voormalige manager van singer-songwriter Jeff Buckley biedt diens legendarische gitaar van het type Telecaster te koop aan.

Buckley heeft het relikwie tijdens zijn korte carrière volledig naar zijn eigen wensen afgesteld. De voormalige manager is zelf ook artiest en ziet zich door financiële problemen genoodzaakt tot deze stap.

Bieden

Op de website www.vintageandrare.com kunnen geïnteresseerden bieden op het zeldzame instrument. Dat heeft de manager via de Nederlandse radiojournalist Botte Jellema laten weten.

Jellema is de enige ter wereld geweest die sinds het overlijden van Buckley in 1997 de Telecaster heeft mogen bespelen. Hij deed dit in 2008 voor een radiodocumentaire voor de VPRO.

Het gebeurt maar zeer zelden dat dit soort instrumenten te koop wordt aangeboden voor het publiek. In het verleden bood fabrikant Fender vele tienduizenden dollars voor het exemplaar.

IJkpunt

Hoewel Buckley op zijn dertigste overleed, was zijn invloed op de gitaarmuziek aanzienlijk. Zijn enige album Grace uit 1994 wordt nog steeds beschouwd als een ijkpunt in de muziekgeschiedenis.

Fijnproevers onder de muziekfans prezen het album, maar zijn eigenzinnige stijl stond een echt grote doorbraak in de weg. Gedurende de opnames van zijn tweede album verdronk hij tijdens het zwemmen in een rivier in Memphis.