EINDHOVEN – Jarenlang was Faithless een topattractie op festivals wereldwijd en zijn muziek bezorgt tijdens de laatste tour van de band nog veel mensen een prettig avondje uit. Helaas laten Maxi Jazz en Sister Bliss zich niet van hun beste kant zien in het Klokgebouw in Eindhoven.

Het muzikale brein achter Faithless is danceproducer Rollo Armstrong, de oudere broer van zangeres Dido. Gedurende de jaren negentig en daarna had hij diverse outlets voor zijn elektronische muziek, waaronder Felix, Kristine W, O.T. Quartet en Dusted. Maar geen van allen bleek zo succesvol als Faithless.

Met de doeltreffende melodieën van Sister Bliss (Ayalah Bentovim), de pakkende teksten van Maxi Jazz (Maxwell Fraser) en een vast groepje vocalisten smeedde Armstrong tijdloze dancehits als Salva Mea, Insomnia, God Is A DJ en We Come 1.

Armstrong verkiest echter de studio boven het podium, waardoor Sister Bliss en – vooral – Maxi-Jazz al snel het gezicht van Faithless werden. Tijdens de huidige afscheidstournee zwaaien Maxi Jazz en Sister Bliss Nederland uit.

Obscuur

Faithless opent met drie nummers die alleen de liefhebbers zullen kennen; de recente songs Happy (met een sample van Eric B. & Rakim) en Sun To Me, gevolgd door het obscure All Races All Colours (gebaseerd op het nummer Slow Down, van het soloalbum van Maxi Jazz uit 1990).

Meteen daarna stelt Faithless het publiek in Eindhoven op zijn gemak met het alom bekende God Is A DJ en weer even later met een weinig bevredigende uitvoering van Mass Destruction. De eerste helft van het concert draait echter vooral om minder bekend materiaal.

Climax

De show bereikt halverwege zijn piek met Insomnia. Het liedje dat voor de perfecte climax zorgt in een tot dan toe wat kabbelende show. Wie verwacht dat Faithless daarna in hoog tempo doorbeukt, heeft het mis. De band haalt de vaart uit de show met het ambientnummer Everything Will Be Alright Tomorrow.

Gedurende de tweede helft blijft Faithless continu schakelen tussen vlotte en rustigere nummers, maar zelfs met gegarandeerde feestnummers als What About Love, I Want More, Salva Mea en Not Going Home krijgt Faithless de show niet meer op de rit.

Plaspauze

Zelfs in de toegift zit een bierhaalmoment annex plaspauze, tussen de overigens sterke uitvoeringen van Muhammed Ali en We Come 1. Los van de matige opbouw, zet Faithless een erg strakke show neer. Enkel de vocalen van Maxi Jazz zijn meer dan eens ondermaats.

Alle kritieken ten spijt weet Faithless een memorabel concert te geven in het Klokgebouw in Eindhoven, mede vanwege de naderende scheiding. Maxi Jazz bedankt de Nederlandse fans voor hun steun. Maar een kwalitatief beter afscheid was op zijn plaats geweest.

Faithless in Klokgebouw