AMSTERDAM - Aan de drie albums van Noah And The Whale is goed te horen hoe meesterbrein Charlie Fink zich op het moment van schrijven voelde. Op het 4 april te verschijnen Last Night On Earth bezingt de Brit de schoonheid van de jeugd en de nacht.

De rauwe fictie van de Amerikaanse schrijver en dichter Charles Bukowski was daarbij een belangrijke inspiratiebron. Last Night On Earth – vernoemd naar Bukowski’s poëziebundel The Last Night Of The Earth – kwam tot stand in een synagoge in Oost-Londen.

Het is na het vrolijke Peaceful, The World Lays Me Down (2008) en het sombere The First Days Of Spring (2009) de derde cd van Noah And The Whale. “Op al onze platen zijn de nummers onderling verbonden via een thema”, vertelt Fink.

“Als ik tijdens het schrijven tegen zo’n thema aanloop, gaat mijn geest als vanzelf in de albummodus.” Dit keer leende Fink het thema van Henry Charles Bukowski (1920-1994), een van Amerika’s meest beruchte schrijvers.“Ik begon zijn werk pas een paar jaar geleden te lezen. In een bekend gedicht, The Laughing Heart, schrijft hij: ‘Your life is your life / Know it while you have it’. Die zin vat zo’n beetje samen waar het album over gaat.”

In het nummer Life Is Life, waarmee Last Night On Earth opent, komt het eerste deel van de regel letterlijk terug. Toch is dat niet het liedje dat het startsein gaf voor de plaat. “Het eerste wat ik had, was het refrein van het tweede liedje, Tonight’s The Kind Of Night."

Nieuwsjaarsdag

"De rest van de tekst heb ik geschreven tijdens een treinreis van Wales naar Londen, op nieuwjaarsdag. Vanaf dat moment wist ik dat ik andere verhalen wilde vertellen, met andere karakters. Het was een grote uitdaging om mijn manier van schrijven om te gooien.”

Niet alleen paste Fink zijn manier van schrijven aan, ook gebruikte Noah And The Whale een keur aan nieuwe instrumenten. “De arrangementen op ons vorige album waren grootser, maar we hebben hun complexiteit proberen te behouden."

 

Op 18 april is Noah And The Whale in ons land voor een optreden in de Melkweg, Amsterdam.