AMSTERDAM – Op de hoesfoto van Jessie J’s debuutalbum Who You Are, ziet de Britse zangeres eruit als een kruising tussen Lady Gaga, Katy Perry en Lily Allen. Achter het stoere uiterlijk gaat een verlegen meisje schuil. “Die foto is tijdloos”, glundert ze.

Jessie J is het alter ego van Jessica Cornish. Als studiegenote van popsensatie Adele, studeerde Cornish Muziek- en Theaterwetenschappen. Dat ze weet hoe ze liedjes moet schrijven, blijkt bij beluistering van haar voortreffelijke debuutalbum. “Ik ben aanvankelijk getekend als een liedjesschrijver”, vertelt ze aan NU.nl.

Daardoor kreeg ze al snel de kans om liedjes voor bekende artiesten te schrijven. Haar grootste internationale hit als auteur was Party In The U.S.A. van Miley Cyrus. Voor haar eigen album werkte ze met een imposante rij songwriters en producers.

“Je kunt niet geïntimideerd zijn als je samen met iemand liedjes gaat schrijven”, zegt ze over haar befaamde collega’s. “Ik raak juist geïnspireerd door anderen. Ik geloof in mijzelf en mijn talent en het is een mooi moment als je dat talent kunt delen.”

Tong

Dat Cornish niet alleen een talent heeft voor liedjes schrijven, maar ook om ze te zingen, wordt eveneens duidelijk op Who You Are. “Ik laat niet binnen vijf minuten het achterste van mijn tong zien. Ik wil dat mensen denken; ‘Shit, die meid kan zingen!’”

“Veel mensen zijn enthousiast over mijn optredens, dus ik wilde die live-ervaring op plaat delen. We hebben geprobeerd dat gevoel in de studio te creëren, maar toen dat niet lukte, hebben we gekozen voor een live-opname van Big White Room.”

Kwetsbaar

De liveversie van Big White Room is imposant en laat een kwetsbare kant zien van Jessie J. Een kant die tijdens optredens blijkbaar meer naar boven komt drijven dan in de studio. “We hebben acht of negen keer geprobeerd het nummer op te nemen.”

“Big Room is het eerste liedje dat ik schreef. Daar begon mijn carrière mee. Ik lag als klein meisje eens in het ziekenhuis en in dezelfde kamer lag een jongetje dat een hartoperatie moest ondergaan. Hoewel ik op de grond van het ziekenhuis voor hem heb liggen bidden, verloor hij zijn leven.”

Rolmodel

Cornish is overtuigd dat mensen haar op haar waarde zullen beoordelen. “Ik ben niet bang dat mensen denken ‘oh, weer zo’n popmeisje’, want zat zegt meer over hen dan over mij. Ik wil een afgevaardigde zijn van deze generatie. Ik wil goede muziek maken en een rolmodel zijn.”

“Ik heb er hard voor moeten werken”, zegt Jessie J stellig. “Dat moet ook als je, zoals ik, een langdurige carrière wilt. Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer je hard werkt dat succes oplevert.”