HILVERSUM – De rockband Within Temptation heeft lange tijd gezocht naar een film om een soundtrack voor te schrijven. Toen dat niet lukte, besloot de band een film te laten maken. “We dachten; ‘Laat maar zitten, anders komt de plaat nooit uit’”, onthult zangeres Sharon den Adel.

The Unforgiving is het nieuwe album van Within Temptation en verschijnt vier jaar na de vorige studioplaat The Heart Of Everything. De nieuweling is een conceptplaat en onderdeel van een groter concept, waarbij ook een aantal korte films en een stripreeks verschijnt.

“We hebben geprobeerd om een film te koppelen aan onze muziek”, zegt Den Adel. “Maar met geen van alle films waarover we in gesprek waren en die interesse hadden en rond dezelfde tijd uit zouden komen, is dat gelukt.” Daarop besloot de band het idee “in eigen hand te houden”.

“We hebben veel tijd besteed aan een film te zoeken”, beseft de zangeres. “Dat heeft een beetje meegespeeld waarom de plaat nu pas uitkomt.” Vervolgens werkte de band zelf aan een verhaal met scenarioschrijver Stephen O’Connell, dat werd doorgevoerd in de muziek, filmpjes en de comics.

Budget

Den Adel: “Mensen zeiden; ‘Dat is toch niet mogelijk? Je wilt alles. Dat kan niet!’” Uiteindelijk is het Within Temptation toch gelukt. “Je wil dat alles de juiste kwaliteit heeft waar je op hoopt. Het heeft meer gekost dan het budget; er zit ook geld van de band zelf in.”

“Maar het is een goede investering. We merken dat als je iets goed aanpakt dat ook veel verschil maakt.” Zo besteedde Within Temptation minder geld dan voorheen aan videoclips voor dit album, maar reserveerde geld van de platenmaatschappij voor de filmpjes.

Representatief

“Sommige nummers zijn echt anders”, zegt Den Adel over het nieuwe werk in vergelijking met de oude albums. “Maar geen enkel nummer is representatief voor het hele album. Het heeft wel bepaalde elementen van vroeger, van symfonische rock en powermetal.”

Zelf vindt Den Adel dat The Unforgiving “in basis erg jaren tachtig” is. “We merkten dat je dingetjes meepakt van vroeger. Maar het is niet copy-paste. Toen moesten we kijken hoe we die stijlen bij elkaar gingen brengen, want het moest wel passen binnen het concept van Within Temptation.”

Orkest

The Unforgiving is nog steeds een plaat die liefhebbers van symfonische metal zal bekoren, maar met minder orkest dan op zijn voorgangers. “We hebben voor alle nummers orkest opgenomen, maar we hebben het niet overal gebruikt. We hebben in plaats daarvoor nu vaak gekozen voor gitaren of synthesizers.”

Toch is dit album van Within Temptation niet minder bombastisch dan eerdere platen. Zo staan er geen kleine, ingetogen liedjes op. “Er staan geen commerciële ballads op”, grapt Den Adel. “Sommige dingen komen, sommige dingen komen niet.”

Uptempo

“We vonden het fijn om een uptempo plaat te maken. Het moeilijkste is om een catchy nummer te schrijven dat uptempo is. Ik ken maar weinig bands die dat lukt. Ons lukte dat in het verleden niet.”

Het nadeel daarvan is dat het meer moeite kost om deze nummers live uit te voeren. “Ik ben blij als er een gitaarsolo komt, haha! Ik zal tijdens de nieuwe show minder over het podium rennen, om de kwaliteit van de zang te behouden. Laat het publiek maar lekker springen.”

Dichtbij

In de bijbehorende korte films en de stripreeks duikt Within Temptation zelf niet op. “Dat is een beetje cheesy”, meent Den Adel. “Ook al is het een verhaal over iemand anders, je verwerkt er altijd dingen van jezelf in. Deze plaat staat wel dichtbij ons, ondanks dat de thematiek ergens anders over gaat.”

Aan een volgend album moet Within Temptation nog even niet denken. “Ik ben op dit moment even clueless. Ik ben eerst eens benieuwd hoe mensen op deze plaat gaan reageren.”


Bekijk hier de nieuwe korte film Sinéad, behorende bij het vrijdag te verschijnen album The Unforgiving.