AMSTERDAM – Toen de bandleden van Beady Eye maandagmiddag arriveerden in Paradiso, Amsterdam, stond er al een grote groep fans bij de poptempel in afwachting van zijn idolen. Maandagavond volgde het eerste concert op Nederlandse bodem.

De ontstaansgeschiedenis van Beady Eye moge bekend zijn. De band is een doorstart van het vroegere Oasis, nadat Noel Gallagher de band verliet. Zijn broer, Liam Gallagher, zette de nieuwe incarnatie van Oasis voort met de voormalige bandleden Gem Archer, Andy Bell en Chris Sharrock.

Het optreden van Beady Eye wordt voorafgegaan door een prima show van Miles Kane, die we kennen van de bands The Rascals en The Last Shadow Puppets. Slechts 25 lentes jong presenteert de Brit zich als een heuse gentleman met hele fijne jaren zestigpop- en rock.

Hoewel het publiek – dat voor een groot deel bestaat uit Britten – overduidelijk geniet van het optreden van Miles Kane, komt het gros toch echt voor Liam Gallagher en consorten.

Held

Net als op het debuutalbum Different Gear, Still Speeding (waarvan de titel indirect een verwijzing is naar de fameuze voorganger van Beady Eye) start de setlist in Paradiso met Four Letter Word, waarbij vooral Gallagher als een held wordt onthaald.

Na het eerste applaus scandeert de overvolle zaal luidkeels: “Liam! Liam!” En hoewel de karakteristieke frontman van Beady duidelijk kampt met verkoudheid, laat hij zich desondanks niet te zeer kennen. De zakdoekjes en kopjes thee op het podium blijken niet overbodig.

Uitzinnig

“Lang niet gezien. Denk ik.”, mompelt Gallagher tegen het uitzinnige publiek. In circa een uur tijd racet Beady Eye door zijn setlist heen, die piekt tijdens de nummers Beatles And Stones, Standing On The Edge Of The Noise, The Beat Goes On en The Roller.

Een vergelijking met Oasis kan uiteraard niet uitblijven. De dynamiek is natuurlijk veranderd – zeker op het podium – nu broerlief Noel geen deel meer uitmaakt van de band. Ook het feit dat Beady Eye aanzienlijk minder materiaal heeft speelt hierin mee.

Obscuur

Beady Eye heeft vooraf al nadrukkelijk bekend gemaakt geen Oasis-nummers te zullen spelen. Uiteraard bestaat de hoop dat Beady Eye voor Amsterdam een uitzondering zal maken, maar Gallagher geeft de voorkeur aan een cover van de obscure band World Of Twist (in de toegift).

Het songmateriaal van Beady Eye mag er wezen, maar bevat logischerwijs nog geen klassiekers – en ook maar weinig potentiële klassiekers. Gallagher, Bell en Archer behouden echter de attitude van Oasis en dat is al de helft van de show.

Beady Eye in Paradiso