LONDEN - De Britse basgitarist Jet Harris is vrijdag op 71-jarige leeftijd aan kanker overleden. Hij was de naamgever van de band The Shadows en speelde bas op de Cliff Richard-hit Living Doll in 1959.

Dat heeft de BBC gemeld. Harris heette eigenlijk Terence en had de naam Jet te danken aan zijn atletische prestaties op school.

The Shadows was de begeleidingsband van zanger Cliff Richard. Harris werd in 1958 aan Richard voorgesteld en zou volgens zijn website de naam The Shadows hebben bedacht.

Aanvankelijk heette de begeleidingsband van Richard The Drifters, maar er bestond al een Amerikaanse groep met die naam.

De groep had zonder Richard hits met instrumentale nummers als Apache en Guitar Tango. Het laatste nummer van de groep waaraan Harris meewerkte, was Wonderful Land in 1962, dat de top van de Britse hitlijsten haalde.

Na zijn vertrek bij The Shadows scoorde Harris in 1963 met een ander oud-bandlid, Tony Meehan, nog een hit met Diamonds. Na zijn muzikale carrière was hij als fotograaf actief.