AMSTERDAM – De Amerikaanse zangeres Katy Perry liet dinsdagavond in een afgeladen HMH zien dat ze een allround-entertainer is. Tijdens de Teenage Dream Tour is zijzelf de ultieme tienerdroom: meisjes willen haar zijn en jongens willen met haar naar bed.

Katy Perry gaat van start met het nummer Teenage Dream, nadat ze haar povere acteerkwaliteiten demonstreert in een openingsfilmpje. Ze ziet eruit als een kruising tussen Betty Page en Jessica Rabbit, met een ultrakort rokje dat lijkt op een suikerspin. Dit tegen de achtergrond van opblaasbare cupcakes en plastic lollies.

Het geluid is vooral tijdens de eerste helft van het concert erg matig. Zo klinkt gitaarpopnummer Waking Up In Vegas live niet heel spetterend. De gitaargeluiden en synthesizers worden bedolven onder veel te luide bas, beats en Katy’s stem.

Overigens is er niks mis met de stem van Katy Perry. Nee, ze is niet ’s werelds beste vocaliste, maar ze kent haar beperkingen en weet daar goed mee om te gaan. De nadruk ligt in deze show echter niet op muzikale prestaties.

Sprookje

Perry verkeert in haar eigen sprookje, met om de zoveel nummers een nieuwe jurk, acrobatische fratsen, mimespelers en achtergrondzangeressen die eruit zien als zuurstokken. Weer even later verschijnt ze op het podium verkleed als Cat Woman.

Of ze nu halfnaakt op het podium staat, in een enorme galajurk of in een wijds wit gewaad; het overwegend erg jeugdige publiek vindt het fantastisch. Het thema van dit concert is daarentegen wel erg kinderachtig, terwijl de toon juist bijna erotisch is.

Oversekst

De accenten die Perry in haar show legt zijn dus nogal tegenstrijdig. Enerzijds is het een enorm oversekste bedoening, anderzijds is het een IKEA-ballenbak. “I wanna see your peacock”, zingt Perry, terwijl het verder echt een kindershow is.

Enkele pubers raken oververhit door het wulpse geflirt van de sexy zangeres met het publiek. Een hitsige jongeman die binnen een seconde zijn shirt uittrekt, wordt het podium opgehaald door Perry. Ze zingt vervolgens haar quasi-lesbische doorbraakhit I Kissed A Girl.

Medley

Omdat Katy Perry al een aardig rijtje hits op haar naam heeft staan, zou je denken dat ze daarmee het concert wel weet uit te zingen. Toch speelt ze een akoestische medley met Only Girl (In The World) van Rihanna, Big Pimpin' van Jay-Z, Born This Way van Lady Gaga en Whip My Hair van Willow Smith.

Een concert van Katy Perry is net zoiets als het Eurovisie Song Festival; veel maffe outfits, diverse gekke acts, talloze seksuele dubbelzinnigheden en vooral een groot aantal matige liedjes. Of, beter gezegd, matige uitvoeringen van hele sterke popsongs. Desondanks is ze een icoon van deze generatie.

Katy Perry in HMH