GRONINGEN – De Vlaamse rockband The Van Jets gooide hoge ogen in zijn thuisland toen een jaar geleden het tweede album Cat Fit Fury! verscheen. Nederland ontdekte The Van Jets pas na het optreden in De Wereld Draait Door. “Dat werkte wel”, zegt bassist Frederik Tampere.

Momenteel voert 3FM-dj Michiel Veenstra een persoonlijke kruistocht tegen het VARA-programma De Wereld Draait Door, omdat hij vindt dat de minuut speeltijd die de bands daar krijgen veel te kort is. De dj riep bands zelfs op om langer te spelen dat die geoorloofde minuut.

Volgens Frederik Tampere kunnen bands die nog niet bij een groot publiek bekend zijn die aandacht juist goed gebruiken. “We werden aanvankelijk goed ontvangen in Nederland”, over toen de plaat in maart 2010 uitkwam, “maar grote aandacht was er nog niet.”

“Pas in oktober en september kwam die aandacht, toen we speelden in De Wereld Draait Door en in OOR verschenen. Toen kwamen er ineens veel aanvragen om te spelen binnen bij onze boeker. Dat hoort erbij.”

Wedstrijd

Het verschil met de populariteit van The Van Jets in België is aanzienlijk. Daar kwam Cat Fit Fury! in de top 10 terecht van de Ultratop-albumlijst. “Als we in België opkomen, dan hebben we de wedstrijd al gewonnen. Het maakt niet eens zoveel uit of we slecht spelen.”

Tampere realiseert zich dat The Van Jets buiten België harder moet knokken om bekend te worden. “Je moet je nog echt bewijzen”, erkent hij. “Mensen die in Nederland komen kijken, moet je nog overtuigen met je show.”

Babbelen

Dat lijkt te lukken. “Afgelopen najaar speelden we in de kleine zaal van Paradiso. Na afloop hebben we heel veel cd’s verkocht. In de winkels verkopen we veel minder, maar dat hebben we natuurlijk niet in de hand. En het is leuk om na shows te babbelen met de Nederlanders.”

De Nederlandse radio werkt nog niet heel erg mee, want op de grote landelijke popstations zijn de Belgen niet of nauwelijks te horen. Tampere: “Hier is het radiolandschap heel anders. Studio Brussel is veel alternatiever dan 3FM.”

Vrachtwagen

Ook ziet Tampere grote verschillen tussen Nederlandse en Belgische bands. “Op Paaspop speelden we op een klein podium. Na ons speelde Band Zonder Banaan, op hetzelfde podium. BZB kwam aanrijden met een grote vrachtwagen vol flightcases.”

“Het lijkt wel of bands in Nederland het allemaal veel grootser aanpakken”, vindt Tampere. “Wij dachten; ‘Misschien moeten wij ook professionaliseren’. Zoals Di-Rect bijvoorbeeld, die dit soort dingen op een meer Amerikaanse manier aanpakt.”

Gelukzalig

Toch geniet de bassist van The Van Jets nog steeds van de simpele dingen die komen kijken bij het spelen in een bandje. “Er is niets beters dan het gelukzalige gevoel wanneer je nieuwe nummers hebt gerepeteerd”, zegt Tampere verguld.

“Wij zijn begonnen in de kelder, als vier vrienden die samen oefenen en af en toe een pintje drinken.” Hij is blij met wat hij tot nu toe met The Van Jets bereikt heeft, maar zou het niet snel overdoen. “Als je nu weer vanaf nul zou moeten beginnen, dan zou je er minder voor over hebben.”


The Van Jets speelt op 4 maart in Patronaat in Haarlem, op 5 maart in Brennels Buiten in Kraggenburg, op 11 maart in Podium Asteriks in Leeuwarden, op 17 maart in Mezz in Breda en op 18 maart in Poppodium Fenix in Sittard.