AMSTERDAM - Phil Collins stopt met het maken van muziek en denkt niet dat iemand dit zal missen. De 60-jarige muzikant biedt zelfs zijn excuses aan voor de nummers die hij heeft geproduceerd.

"Ik vind het geen wonder dat mensen een hekel aan mij hebben. Het spijt me dat mijn muziek zo succesvol was." Collins herkent zichzelf niet als hij naar oude beelden van zichzelf kijkt. "Ik ben nu een compleet ander persoon", vertelt hij in een interview met het tijdschrift FHM.

"Ik denk ook niet dat iemand me zal missen. Ik ben veel gelukkiger als ik mezelf uit de schijnwerpers hou."

De Britse zanger en drummer kampt met een nekkwetsuur en zenuwletsel in zijn handen, waardoor hij niet meer kan drummen. "Ik maak me geen zorgen over het nooit meer kunnen drummen. Wat ik veel erger vind is het niet kunnen snijden van een brood of dat ik niets kan bouwen voor mijn kinderen."

Nooit meer

Artsen vertellen Collins dat hij hoop moet houden, binnen een jaar moeten zijn handen aangesterkt zijn. "Maar ze zijn niet meer sterk genoeg om te drummen. Dat zal ik waarschijnlijk nooit meer kunnen."

Collins, die bekend werd als lid van Genesis en later als soloartiest ruim 150 miljoen albums verkocht, trekt zich terug uit de muziekindustrie. "Ik kijk naar de MTV Music Awards en denk: ik kan geen onderdeel uitmaken van die business. Ik hoor echt niet thuis in die wereld."

De zanger heeft zijn exitstrategie al klaarliggen. "Ik ga op een mysterieuze fietsvakantie en keer niet meer terug. Dat zou een geweldige manier zijn om het verhaal te beëindigen."