AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week de klassieker Don't You Want Me van The Human League.

The Human League is voortgekomen uit de in 1977 opgerichte band The Future. Alleen zanger/liedjesschrijver Philip Oakley maakte deel uit van de originele bezetting, die na ruzie uit elkaar viel. In 1980 haalde Oakley de tieners Susan Ann Sulley en Joanne Catherall bij de groep als achtergrondzangeressen. Een jaar later scoorde The Human League met Don't You Want Me een wereldhit.

“We waren eigenlijk een indieband”, herinnert Oakley (55) zich. “We zaten op hetzelfde label als Joy Division en Gang Of Four en hoewel we synthesizers gebruikten, vonden we onze muziek behoorlijk kil en industrieel. Don't You Want Me was meer middle-of-the-road. Vrolijker.”

Als het aan de band had gelegen was Don't You Want Me nooit als single uitgebracht, vertelt Catherall (48). Van succesalbum Dare waren immers als drie nummers uitgebracht. “We dachten dat het publiek aan drie singles wel genoeg had.""Godzijdank heeft het toenmalige hoofd van onze platenmaatschappij [Simon Draper van Virgin] doorgezet; wij hadden niet genoeg afstand om objectief naar het nummer te kijken, hij wel.” Dankbaar zijn Oakley, Catherall en Sulley voor het succes dat Don't You Want Me hen gebracht heeft.

Sulley (47): “Dat nummer heeft ons de kans gegeven om overal ter wereld op te treden. We zullen nooit een concert geven zonder Don't You Want Me. Het publiek houdt van dat nummer, we zouden wel gek zijn om het niet te spelen.”


Credo, het nieuwe album van The Human League, verschijnt op 21 maart.