AMSTERDAM – Michiel Veenstra van het 3FM-programma MetMichiel is een actie begonnen tegen de minuut speeltijd die bands krijgen in De Wereld Draait Door op Nederland 3. Dat is te weinig, aldus Veenstra. “Fuck die minuut, speel je hele nummer”, roept hij op aan bands.

“Het is een belediging voor muziek, de artiest, het liedje en de kijker om een kunstwerk zo te verminken uit angst voor 'zapmomenten’”, stelt de dj in een blogpost op de site van zijn dagelijkse radioprogramma. “Daarom: welke band durft?”

De eerste band die live tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door een nummer van langer dan de geoorloofde minuut durft te spelen, krijgt een uur lang zendtijd in zijn radioprogramma, belooft Veenstra.

Dieuwke Wynia is eindredacteur van De Wereld Draait Door en reageert op de website van het VARA-programma. “Over 'de minuut' heeft nog nooit een band of artiest geklaagd. Velen vinden het een uitdaging om speciaal voor DWDD een versie van een minuut te maken.”

Kijkcijferstatistieken

“Helaas betekent muziek in een talkshow voor kijkers vaak zappen. Hier kun je de kijkcijferstatistieken op naslaan." Aanvankelijk meldde Wynia dat De Wereld Draait Door 200.000 kijkers verliest vanwege ‘de minuut’, maar die cijfers zijn later uit de reactie verwijderd.

Via Twitter wordt er veel gereageerd op de actie van Michiel Veenstra, door zowel medestanders als criticasters. Op muzieksite 3VOOR12 kwam Veenstra woensdagmiddag uitgebreid aan het woord over zijn actie en ook Musicmaker steunt de actie door de band die een uur zendtijd krijgt een interview aan te bieden in het blad.