PARIJS – De laatste jaren was Avril Lavigne vooral in het nieuws vanwege haar kledinglijn, twee geurlijnen, een enkele filmrol en haar scheiding met Sum 41-zanger Deryck Whibley. Nu is ze weer toe aan muziek. “Dit album is niet geschreven voor de radio”, vertelt ze fier.

Vrijdag verschijnt het vierde studioalbum van de Canadese zangeres Avril Lavigne, getiteld Goodbye Lullaby. Haar laatste plaat was The Best Damn Thing, dat alweer dateert uit 2007. In 2002 brak Lavigne door met de singles Complicated, Sk8er Boi en I’m With You.

Rihanna gebruikte een sample van Lavigne’s hit I’m With You in haar nummer Cheers (Drink To That) op haar laatste album Loud. “Dat is mijn favoriete liedje op mijn eerste plaat. Ik vind het cool dat Rihanna het gebruikt heeft. Ze is een geweldige zangeres.”

Het commerciële succes van multiplatina debuutalbum Let Go heeft Lavigne nooit kunnen evenaren. “Op het nieuwe album wilde ik weer terug naar de basis”, laat ze weten. “Productioneel is het iets rauwer. Ik heb veel plezier gehad tijdens de opnames. Het voelde goed.”

Dieper

“De eerste single What The Hell is een heel vrolijk liedje. Een beetje zoals Girlfriend. Het is lichter van toon dan de rest van het album. De rest van de plaat is veel dieper. De teksten hebben ook meer diepgang. Ik wilde echt iets anders doen.”

Lavigne noemt Goodbye Lullaby “het meest consistente album” dat zij tot op heden gemaakt heeft. “Het is geen donker album, het is heel positief. Het gaat over het leven en dat we ons er wel doorheen slaan.”

Popgeluid

Producer Max Martin leverde een belangrijke bijdrage aan het nieuwe album. Hij werkte eerder met Britney Spears, Pink en Backstreet Boys. “Pop is heel leuk”, vindt Lavigne. “Ik wilde ook echt een popgeluid voor dit album, dus Max Martin was een logische keuze.”

Toch zijn de liedjes op Goodbye Lullaby strikt genomen geen platte, commerciële radioliedjes. “De meerderheid van het album is erg persoonlijk. Ik had de behoefte om zo’n plaat te maken. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen.”

Moeilijk

Persoonlijke liedjes in een popjasje. Ze verwoorden min of meer de tumultueuze gebeurtenissen uit het privéleven van de zangeres van de afgelopen tijd. Vooral het nummer Goodbye – over haar ex-man – roemt diepe emoties op. “Ik vond het erg moeilijk om die tekst te zingen.”

“Ik zal Goodbye ook niet live zingen. Bij voorkeur laat ik het open waar het exact over gaat. Voor de luisteraar betekent het misschien iets heel anders. Ik leg nooit uit waar een liedje precies over gaat.”

Artistiek

Goodbye wordt door de Canadese omschreven als het favoriete lied uit haar carrière. “Van alle liedjes die ik ooit geschreven heb, is dat het liedje dat er het meeste uitspringt. Artistiek gezien vind ik dit mijn beste liedje, maar het is niks voor op de radio.”

Deryck Whibley werkt ondanks de scheiding wel mee aan haar nieuwe plaat. Dit is opvallend, omdat juist zoveel teksten op Goodby Lullaby over liefde en vriendschap handelen. “Liefde is een erg sterk woord. Liefde is onvoorwaardelijk, maar het kan wel veranderen.”

Dansers

Tot slot laat Avril Lavigne weten dat ze in het najaar start met een nieuwe tour. De vele showelementen en choreografie van haar vorige tour keren niet meer terug, aldus Lavigne. “Er zitten geen dansers in mijn nieuwe concertreeks.”

“Deze show wordt eenvoudiger, meer uitgekleed. Veel liedjes op piano en akoestische nummers. Maar ik ga ook de oude nummers spelen en lekker rocken. Mijn vocalen zijn beter en sterker geworden en dat wil ik graag laten horen.”