LOS ANGELES - Countrytrio Lady Antebellum uit Tennesse heeft zondagavond in Los Angeles bij de Grammy's de meeste awards in ontvangst genomen.

Het album en gelijknamige nummer Need You Now van de band uit Tennessee leverde de makers maar liefst vijf beeldjes op, onder meer voor beste nummer en beste country-album van 2010, meldden Amerikaanse media.

Beste popzangers waren Lady Gaga en Bruno Mars. De 24-jarige zangeres kreeg de award voor het nummer Bad Romance, Mars voor Just The Way You Are. Lady Gaga mocht nog twee beeldjes mee naar huis nemen, onder meer voor beste popalbum.

Jay-Z

Ook Jay-Z had een goede avond met drie awards, onder meer voor het nummer Empire State of Mind. Het duet met Alicia Keys won in de categorie beste rapnummer. Rapcollega Eminem werd onderscheiden met de award voor beste rapalbum: Not Afraid. Hij was genomineerd voor tien awards, maar wist er slechts twee te verzilveren.

Beste popgroep was de Amerikaanse band Train voor het nummer Hey, Soul Sister. Meest bejubelde nieuwkomer werd de Amerikaanse jazz-artieste Esperanza Spalding, die daarmee verrassend tieneridool Justin Bieber versloeg.

Nederlands succes

Ook de Nederlandse dj Afrojack heeft een Grammy gewonnen. Samen met collega David Guetta maakte hij een remix van Madonna’s ‘Revolver’, daarvoor kreeg hij de award in de categorie ‘Best Remixed Recording, Non-Classical’ bij de 53e uitreiking van de Awards in Los Angeles.

In een reactie zegt de Nederlander: ''Het was al fantatisch dat ik was genomineerd, tegen al mijn eigen verwachtingen in, maar het winnen van zo’n belangrijke muziekprijs is echt overweldigend. Een Grammy Award is een extra bevestiging dat ik op de goede weg ben.''

Klik

''Ik denk dat de klik die David Guetta en ik hebben, duidelijk doorklinkt in onze samenwerkingen. Nu duik ik met nog meer zin de club en studio in om te doen waar ik goed in ben: muziek maken.''

Meer Nederlands succes was er voor de chefdirigent van het Metropole Orkest. Vince Mendoza ontving een award voor zijn arrangementen op het album van John Scofield.

Eerbetoon

De Grammy's werden dit jaar voor de 53e keer uitgereikt. De avond begon met een eerbetoon aan soulzangeres Aretha Franklin, die onlangs meerdere optredens moest afzeggen wegens onbekende gezondheidsproblemen. De 68-jarige zangeres bedankte het publiek in een videoboodschap en beloofde dat ze er volgend jaar weer bij is.

Lady Gaga verbaasde wederom door in een gigantisch ei op het podium te komen om haar nieuwe nummer Born This Way te zingen, een pleidooi voor meer tolerantie. Volgens haar medewerkers had ze drie uur lang met een zuurstofmasker in het ei gezeten voor haar optreden.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive