Het zevende album van ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead is een album met een boodschap en een groots concept met een sterke hang naar de rock uit de jaren zeventig. Zanger, gitarist en kernlid Conrad Keely praat over het album.

Opvallend aan Tao Of The Dead is de hang naar bands als The Who en Pink Floyd, die in het geluid op deze plaat naar voren komt. Volgens Keely is ook de muziek die het meeste invloed op hem heeft gehad. Met deze bands is hij opgegroeid en hier luistert hij nog steeds naar.

Volgens Keely hebben deze bands tijdloze muziek gemaakt, die bewezen heeft de tand des tijd te kunnen doorstaan. De muziek waar hij in zijn tienerjaren naar luisterde - veel punk - draait hij nu vrijwel nooit meer. Sterker, verschillende albums die hij toen fantastisch vond, vindt hij nu ronduit afschuwelijk.

“Het streven met Trail Of Dead is toch om een document voor de eeuwigheid te creëren”, aldus Keely. “Vandaar ook dat we deze keer maar kort zullen touren. We zitten boordevol nieuwe ideeën en die willen we graag uit gaan werken. Live spelen is prachtig, maar niet blijvend. Er zal niet snel iemand het hebben over het pianoconcert van Beethoven zoveel jaar geleden.”

Concept

Tao Of The Dead is opgedeeld in twee stukken. Tao Of The Dead, dat is opgedeeld in elf nummers, en Strange News From Another Planet, een ruim zestien minuten durend epos waarmee de plaat wordt afgesloten. Dat laatste nummer is bovendien nog eens onderverdeeld in vijf hoofdstukken. Concept denken dat bij de jaren zeventig aansluit.

“Dat was een idee waar we al een tijd mee liepen, ooit eens een conceptalbum in twee delen op te nemen. Dat hebben we nu gedaan. Een soundtrack rond de filosofie van Lao Tse (een Chinese filosoof uit de zesde eeuw na Christus, red.). Hij geeft zeer praktische antwoorden op dagelijkse vragen die ook nu nog toepasbaar zijn."

Bijbel

"Niet gericht op het bereiken van een hoger doel of grote winsten, maar meer gericht op het juiste handelen in het leven van dag tot dag. In tegen stelling tot bijvoorbeeld de Bijbel ook nu nog zeer bruikbaar. Een zeer praktische filosofie, dus.”

“Of we de twee delen live ook integraal gaan spelen, dat moet we nog uitzoeken," onthult Keely. "Het tweede deel zullen we uiteraard gewoon als een geheel spelen. Het is ontstaan als een nummer, dat we hebben opgedeeld in vijf hoofdstukken."

Eenheid

"Het is en blijft één stuk. Voor het eerste deel moeten we dat nog bekijken. Dat is een verhaal opgedeeld in elf tracks, die los gespeeld kunnen worden. Deze zijn ook los ontstaan, maar wel met de gedachten dat ze samen een eenheid moesten vormen.”

Bij de gelimiteerde editie van de cd zit een graphic novel. Deze draagt ook de titel Strange News From Another Planet. Net als bij de voorgaande cd’s is dit artwork gemaakt door Conrad Keely zelf.

Uitleggen

Hij ziet het dan ook werkelijk als een eenheid, waarbij muziek en graphic novel samen zijn ontstaan. Over de inhoud en betekenis wil hij echter weinig loslaten. “Het punt is dat als ik hier moet uitleggen wat we met het album bedoelen, we er niet in zijn geslaagd omdat over te brengen", aldus Keely.

"Het werk moet zich zelf verklaren. Bovendien wil ik de luisteraar niet te veel beïnvloeden met wat ik er bij denk of voel. Wij hebben ons werk gedaan, de interpretatie is nu aan de luisteraar.”

Vennootschap

Een basishouding die wellicht ook terug valt te vinden in de onafhankelijkheid van Trail Of Dead. Tao Of The Dead is het tweede werk dat uitkomt op het eigen label of, zoals Keely het noemt, de vennootschap - omdat ze zich niet alleen op het publiceren van muziek willen richten.

“De grote labels zijn meer bezig met een strijd tegen de veranderende muziekindustrie. Daar willen wij ons niet meebezig houden, maar gewoon onze kunst – naast muziek wordt er gewerkt aan boeken en artwork – maken."

Multi-mediaal

Keely legt zich neer bij de digitale revolutie. "Niet dat de veranderingen in cultuurconsumptie ons niet aanspreken, vooral het hele multi-mediale spreekt ons erg aan."

"Dat verwerken we dan weer in onze cd’s, zoals bijvoorbeeld in de gelimiteerde combinatie van graphic novel en dubbel-cd. Maar dat is een andere strijd dan die de majors voeren.”