Dj en producer Kypski stelt met zijn nieuwe project Partyscratch een duidelijk doel: het samenbrengen van scratch en dance op de dansvloer. De tweede Partyscratch-EP wordt deze maand uitgebracht.

Kypski is het pseudoniem van Thomas Elbers. Hij wist naast het succesvolle project C-Mon & Kypski ook als zesvoudig Nederlands scratchkampioen naam te maken. Eind 2010 startte hij met Partyscratch: terug naar de roots van het scratchen, maar dan anno nu.

“De kern van het scratchen wordt vergeten. In de jaren tachtig werd het door dj’s gebruikt om feesten op te zwepen, om een energiestoot te geven. Vandaag de dag valt een feest juist stil als een dj zijn scratchkunsten vertoont.”

Die tegenreactie wil Kypski vermijden met Partyscratch. “Het is natuurlijk fijn als mensen onder de indruk zijn van je scratch kunsten, maar vaak gaat dat ten koste van het feesten. Iedereen kijkt naar de dj en er valt een dood moment in de set.”

Kritiek

Kypski ziet zijn project echter niet als pure kritiek op de dj’s van tegenwoordig. “Partyscratch is vooral een project om mijzelf te ontwikkelen als dj en om iets nieuws en fris op te zetten. Ik zoek een eigen geluid waarmee ik de dansvloer met scratchen tot leven kan wekken.”

Het is altijd maar de vraag hoe zo’n specifiek genre aanslaat. Kypski heeft geen verwachtingen, wel stiekem hoop. “De vorige EP werd een onverwachts succes en kwam zelfs binnen in de Top 100. Het zou leuk zijn als dat weer gebeurt!”

Vinyl

Het Partyscratch-project is nog niet fysiek uitgebracht, maar krijgt online via platformen als Beatport al vele luisterbeurten. Ook verwerkte Kypski zijn muziek op de Kyptape 2011, een mixtape die via Mixcloud te beluisteren is.

“Het lijkt me leuk om nog een Partyscratch-vinyl uit te brengen, dat is voor het genre wel de meest geschikte geluidsdrager. Maar voor nu blijft het enkel online te beluisteren en in de clubs waar ik draai.”

Ervaring

Kypski kijkt uit naar de clubshows die na de releaseparty in Ekko te Utrecht zullen volgen. “Ik wil nu vooral veel ervaring op doen met draaien en de beste manier om dat te oefenen is om op te treden. Hoe meer shows, hoe beter.”

De komende maanden staan voor Elbers in het teken van Partyscratch, maar ook andere projecten gaan van start. “Ik ga het klassieke circuit opzoeken door met een strijkkwartet te werken.” Zo blijft de ambitieuze Kypski de uitdagingen opzoeken.