AMSTERDAM – Het had weinig gescheeld of Marco Borsato was gestopt met zingen. Maar nu is hij weer terug, met zijn nieuwe album Dromen Durven Delen.

“Ik ben vorig jaar dicht bij het punt geweest te stoppen met muziek”, zegt de zanger deze week in een interview met Flair.

“Ook al had dat betekend dat we ons huis uit moesten, tóch was het een overweging. Ik ben niet getrouwd met het geld, noch met de roem. Ik zing omdat ik het leuk vind.”

“De afgelopen anderhalf jaar ben ik door alle emoties heen gegaan. Van verdriet tot boosheid, teleurstelling en onmacht. En als mijn gevoel me langer in de weg was blijven zitten, dan was ik gestopt. Gelukkig heb ik mijn gedachten helder kunnen krijgen en kon ik het opbrengen door te gaan.”

Gezin

Borsato was door het faillissement van zijn bedrijf The Entertainment Group bijna alles kwijt en ging door een diep dal. Maar juist toen merkte hij hoe sterk ze samen waren, zijn vrouw Leontine en hij. “Het was fijn tot de conclusie te komen dat financiële middelen niets afdoen aan onze geluksbeleving en liefde voor elkaar. We zijn bij elkaar om de juiste redenen.”

Nu de rust weer wat terugkeert, beseft de zanger dat ook zijn gezin het moeilijk heeft gehad met het faillissement. “Hoe ik de situatie uitlegde aan de kinderen? Ik heb zo goed mogelijk in kindertaal verteld dat het bedrijf van papa er niet meer is.”

“Dat er veel centjes weg zijn, maar dat we nog steeds gelukkig zijn. Ik wist op dat moment nog niet of we moesten verhuizen en dat hakt er bij kinderen wel in. Gelukkig heeft het zo ver niet hoeven komen.”

Ewbank

Veel vrienden uit de muziekwereld hebben Borsato geholpen in zijn moeilijke periode. Ook zijn vaste componist en tekstschrijver John Ewbank stond voor hem klaar. “Hij is een ware vriend gebleken.”

Ewbank heeft door zijn scheiding van zijn vrouw Vivian ook een moeilijke periode doorgemaakt. “Na alles wat er in onze levens is gebeurd, kon het niet anders dan dat de nieuwe plaat meer over ons gaat, dan alle platen hiervoor. De verhalen lagen voor ons.”

De vrienden hebben zich samen door de verhalen geworsteld en daar de liedjes op gebaseerd. “Dan komt er een fles wijn bij en dan is het praten, praten, praten. Ja, en natuurlijk vloeien er dan soms tranen. Ik ken zijn diepste gevoelens en hij die van mij. En zoiets stopt niet bij de piano.”