AMSTERDAM - Met Tokyo (Vampires & Wolves) scoorde de Britse indierockband The Wombats vorig jaar een grote hit. Het nummer staat op het tweede studioalbum This Modern Glitch, dat in april verschijnt. Diezelfde maand treedt de band twee keer op in Nederland.

“Ik denk dat dit album wat meer emotionele onrust uitstraalt.” Aan het woord is zanger/gitarist Matthew Murphy (26). Hij probeert het verschil tussen This Modern Glitch en het succesvolle debuutalbum A Guide To Love, Loss And Desperation (2007) te verwoorden.

“Van de liedjes op het eerste album wisten we dat ze werkten. Van de nieuwe plaat wisten we dat niet, dus hebben we er langer over gedaan. Je gaat meer de diepte in.”

Humor is er nog steeds, maar minder dan op de vorige cd. Murphy ging door een moeilijke periode: hij brak met zijn vriendin, met wie hij samenwoonde in Londen, en ging weer bij zijn ouders wonen.

Hoe vervelend ook, het heeft de vernieuwingsdrang van The Wombats niet in de weg gestaan, aldus Murphy. “Ik had zin om een nieuwe weg in te slaan. We proberen op ieder album nieuwe dingen uit en laten onze creativiteit zo veel mogelijk de vrije loop.”

De tijd van het doe-het-zelven is geweest voor The Wombats. Maar liefst drie verschillende producers werkten aan This Modern Glitch, en niet de minsten: Jacknife Lee (U2, R.E.M.), Eric Valentine (Good Charlotte, Slash) en Rich Costey (Muse, Interpol).

“Met hen bespraken we welke kant we op wilden met de nummers”, vertelt Murphy. “We hadden nooit echt met producers gewerkt, we gingen uit van onze eigen ideeën. Op dit album grepen de producers soms in. Dat was lastig, maar uiteindelijk klinken de opnames nog steeds als The Wombats. Of eigenlijk: als een grotere, betere versie van onszelf.”

De releasedatum van This Modern Glitch is herhaaldelijk uitgesteld. Volgens de laatste berichten moet het album op 11 april in de winkel liggen. Twee weken later zijn The Wombats in Nederland. Op 26 april treedt de band op in de Groningse Oosterpoort, een dag later in de Melkweg te Amsterdam.