AMSTERDAM - Hind vindt de fout die zondag bij de uitslag van het Nationaal Songfestival is gemaakt vervelend, maar noemt het menselijk.

"Het is heel vervelend, maar zoiets kan gebeuren", zegt het jurylid. Donderdag bleek dat de TROS een fout heeft gemaakt in de puntentelling. Het oordeel van de vakjury werd per ongeluk niet meegenomen in de einduitslag.

De fout heeft geen gevolgen voor de einduitslag: zowel de jury als het publiek kozen massaal voor het nummer Je Vecht Nooit Alleen. Met dat liedje gaan de 3JS in mei naar het Eurovisie Songfestival in Duitsland.

"Gelukkig was het overduidelijk dat de nummer 1 en 2 het best waren", reageert Hind donderdag. "Laten we ons op het winnende liedje focussen en niet op het negatieve."

Afgang

Collega-jurylid Eric van Tijn is minder begripvol. "Wat een afgang zeg", reageerde Van Tijn op Radio 538. "Dit is echt verschrikkelijk, maar wel een opluchting dat de nummer 1 wel klopt. Ons blijft over het Songfestival niets bespaard, dus dit kan er ook nog wel bij."

De vijf juryleden kregen volgens Hind donderdagochtend een telefoontje van de TROS. "Ze schamen zich er wel voor, maar hebben het ons persoonlijk laten weten. Gelukkig denken ze er net zo over als ons: het maakt voor het winnende nummer niets uit."

Geen invloed

Volgens de omroep is het alleen bij de nummers 3, 4 en 5 fout gegaan. "Per abuis is de publieksuitslag als einduitslag in beeld gekomen, in plaats van de opgetelde uitslag publiek en jury. Voor nummers 1 en 2 verandert er niets. De nummers 3, 4 en 5 wisselen echter wel van plek", laat de TROS in een persverklaring weten.

De 3JS, die dit jaar namens Nederland naar het Songfestival gaan, kregen ook pas donderdagochtend te horen dat er een fout is gemaakt bij de puntentelling. "Maar ik geloof niet dat het invloed zal hebben op hun prestaties in Duitsland", reageert de manager van de Volendammers. "Ze blijven zo dicht mogelijk bij zichzelf."

Jurycommentaar

De drie heren lieten al eerder doorschemeren niet echt blij te zijn met het jurycommentaar dat ze tijdens het Nationaal Songfestival kregen. Speciaal voor het liedjesfestijn schreven de 3JS vijf nummers, twee ballads en drie uptempo liedjes.

De jury liet al snel doorschemeren meer te voelen voor een wat sneller popnummer, wat volgens de Volendammers onterecht was. "In het verleden hebben ook ballads het Songfestival gewonnen."