EINDHOVEN – De Britse platenmaatschappij EMI is vanaf heden eigendom van de Amerikaanse bank Citigroup. EMI heeft een breed scala aan artiesten onder zijn vleugels, waaronder The Beatles, Pink Floyd, Robbie Williams en Coldplay.

De bank kocht EMI over van beleggingsfirma Terra Firma, nadat Citigroup in 2007 nog 7 miljard euro leende aan de platenfirma. Eind 2010 probeerde Terra Firma de verkoop van EMI aan Citigroup tegen te gaan middels een rechtzaak, maar verloor deze.

Een direct gevolg van de overname is dat de uitstaande schulden van EMI met 65 procent worden gereduceerd, van 3,4 miljard dollar naar 1,2 miljard dollar. Hoewel EMI van eigenaar verwisselt, zal de directie van de platenmaatschappij aanblijven.

Naar verwachting zal Citigroup EMI op den duur doorverkopen aan andere partijen, mogelijk in losse divisies. Warner Music toonde eerder al interesse in een mogelijke aankoop van EMI, terwijl BMG Rights Management de publishingtak van EMI zou willen overnemen.

EMI was de enige van de vier grote platenmaatschappijen die in Britse handen was. Universal, Warner en Sony waren al onderdeel van Amerikaanse moederbedrijven. Sinds 2007 vertrokken diverse grote artiesten bij EMI, waaronder Paul McCartney, The Rolling Stones, Radiohead en Queen.