AMSTERDAM - De Noord-Ierse rockband Therapy? zit weer in de studio. De nog titelloze opvolger van het twaalfde studioalbum Crooked Timber uit 2009 zal dit jaar verschijnen, zo laat de band op hun website weten.

Vorige week plaatste Therapy? een video waarin te zien is dat de band middenin het opnameproces zit. Een officiële releasedatum is er nog niet. Vorig jaar november verscheen er nog een livealbum met 36 nummers: We're Here To The End.

Meer dan twintig jaar daarvoor, in 1989, werd Therapy? opgericht door zanger/gitarist Andy Cairns en drummer Fyfe Ewing. Cairns herinnert zich de begindagen van zijn band nog goed.

“We begonnen in tijden van politieke onrust [het conflict dat bekend is komen te staan als 'The Troubles', ca. 1968-1998]. Samenkomen in een ruimte om herrie te maken was onze ontsnapping.

Overal om ons heen, op televisie en in de kranten, konden we zien wat er met ons land aan de hand was. Als we in het buitenland kwamen, zeiden mensen: 'O ja, Noord-Ierland, het land van de bommen.' Muziek maken was voor ons een manier om voor tweeënhalf uur aan de werkelijkheid te ontkomen.”

Therapy? heeft in al die jaren nooit de behoefte gevoeld om populaire muziek te maken. Volgens Cairns zijn er al genoeg mensen die dat doen. “Als je rock- en punkbands op radio en televisie hoort, klinken ze bijna allemaal hetzelfde. Ze maken muziek die mensen willen horen. Wij zijn een rockband die alles net even anders doet. Dat maakt Therapy? uniek. Juist omdat we een andere benadering hebben, respecteren mensen ons.”

Cairns noemt Crooked Timber om zijn punt te verduidelijken. “We luisterden destijds veel naar elektronische muziek en dubstep”, aldus de 45-jarige frontman.

“En naar Duitse krautrock zoals Can en Neu! Ik weet dat mensen dat niet verwachten als ze naar Therapy? kijken en luisteren, maar voor ons zijn zulke dingen van levensbelang.” Rijk is het eigengereide Therapy? er niet van geworden, bekent Cairns. “Waarschijnlijk heeft het tegen ons gewerkt, maar ik voel me er wel een échte muzikant door.”